Irački premijer komentirao ofenzivu na Mosul

Irački premijer Haider al-Abadi u četvrtak je izjavio da ofenziva na Mosul ide brže od očekivanogda u trenutku kada su kurdske i iračke snage pokrenule novu vojnu operaciju “čišćenja” sela u okolici grada.

“Snage napreduju prema gradu brže nego smo očekivali i brže od planiranog”, kazao je al-Abadi putem videokonferencije visokim vladinim dužnosnicima koji će u Parizu raspravljati o budućnosti drugog po veličini iračkog grada.

Abadi je početak ofenzive na Mosul najavio u ponedjeljak, dvije godine nakon što je grad pao u ruke džihadista Islamske države (IS) koji su u Velikoj džamiji proglasili “kalifat”, sastavljen od velikih dijelova Iraka i Sirije.

Koalicija zemalja (Francuske, Italije, Velike Britanije, Kanade i drugih zapadnoeuropskih država) predvođena SAD-om pruža zračnu potporu pješadijskim jedinicama na terenu koje se približavaju gradu. Četiri dana nakon početka ofenzive, snage iračke vojske i kurdskih pešmerga zauzimaju okolna područja Mosula, prije odlučujućeg juriša na sam grad.

Očekuje se da će bitka za Mosul, u kojem živi 1,5 milijuna ljudi, potrajati tjednima, ako ne i mjesecima.

Svjetski čelnici su u međuvremenu zauzeti raspravama o načinu upravljanja Mosulom i pokrajinom Nineveh koja je pravi mozaik etničkih i vjerskih skupina. U njoj žive Arapi, Turkmeni, Kurdi, Jazidi, kršćani, šijiti i suniti. Većinu čine sunitski Arapi. (Agencije)

You may also like