Home Geopolitika Iračke snage napale Faludžu

Iračke snage napale Faludžu

by Agencije

Iračke elitne snage ušle su u ponedjeljak ujutro u grad Faludžu kako bi istjerale Islamsku državu (IS) iz tog džihadističkog uporišta samo 50 kilometara zapadno od Bagdada, objavili su zapovjednici operacije.

“Iračke snage ušle su u Faludžu uz zračnu podršku međunarodne koalicije i iračkog zrakoplovstva kao i podršku topništva i tenkova”, kazao je general Abdelvahab al-Sadi, zapovjednik operacije. “Snage protuterorističke službe (CTS), policija pokrajine Al-Anbar i iračka vojska počele su ulaziti u Faludžu iz tri pravca oko 3 sata”, naglasio je on. “Postoji otpor od strane IS-a”, potvrdio je. Glasnogovornik CTS-a Sabah al-Noman kazao je za France presse: “Rano jutros napali smo Faludžu”.

Elitne postrojbe CTS-a vodile su napad na nekoliko gradova u Iraku preuzetih od džihadista zadnje dvije godine. Njihovo sudjelovanje bilježi novi fazu u ofenzivi na Faludžu, prvi grad koji je pao u ruke IS-a u siječnju 2014., čak prije džihadističke ofenzive pokrenute pet mjeseci kasnije. Ona je omogućila ekstremističkoj skupini da se domogne velikih područja u Iraku, među kojima Mosula, drugog grada u zemlji, još uvijek pod njezinim nadzorom. Tijekom ofenzive pokrenute prije tjedan dana za preuzimanje Faludže, iračke snage već su vratile sela i sektore oko džihadističkog uporišta.

Turska nudi SAD-u da zajedno izvedu specijalnu operaciju protiv džihadista u Siriji, ali bez kurdskih paravojnih snaga koje Ankara smatra “teroristima” a Washington podržava, izjavio je šef turske diplomacije. “S Amerikancima govorimo o zatvaranju područja Mandžib što je prije moguće i otvaranju druge fronte”, izjavio je Mevlut Cavusoglu govoreći o zoni koju drži Islamska država u pokrajini Alep.

“Amerikanci imaju vlastite specijalne snage a mi imamo naše specijalne snage”, kazao je u subotu Cavusoglu skupini novinara u Antaliji.

“Mi se slažemo oko otvaranja druge fronte ali ne s PYD-om”, nastavio je on aludirajući na političko krilo Postrojbi za zaštitu naroda (YPG), kurdske paravojne snage koje SAD podržava na sjeveru Sirije, na nezadovoljstvo Ankare koja u njima vidi “terorističku” skupinu.

 

Related Posts