Iračka vojska gađala Al Bagdadija

Iračke zračne snage izvele su napad na kuću za koju se smatra da je bila poprište sastanka čelnika Islamske države Abu Bakra al-Bagdadija sa zapovjednicima, objavila je u ponedjeljak iračka vojska, ne otkrivši je li napad bio uspješan.

Vojska je priopćila kako su njezini zrakoplovi F-16 u subotu gađali kuću u zapadnom Iraku. Objavila je imena 13 zapovjednika Islamske države za koje tvrdi da su ubijeni u tom napadu, no na listi nema Bagdadijevog imena. U istom nizu zračnih napada bombardirane su još tri kuće u zapadnom Iraku, pri čemu je ubijeno 64 boraca Islamske države, stoji u priopćenju.

Vojska tvrdi kako se Bagdadi prošlog tjedna u konvoju preselio iz sirijske Rake, dosadašnje neslužbene prijestolnice te radikalne skupine, u regiju Al-Kaim, na iračkoj strani granice, kako bi sa zapovjednicima raspravio o “kolapsu koji se događa u Mosulu i izboru njegovog nasljednika”.

Bagdadi je Iračanin čije je pravo ime Ibrahim al-Samarai i koji je prema izvještajima već nekoliko puta ranije bio ozlijeđivan. Njegov posljednji javni istup dogodio se u studenom, kad je pozvao borce da brane Mosul, njihovo posljednje gradsko uporište u Iraku. Iračko-američke snage su dovršile prvu fazu oslobađanja Mosula, protjeravši militante iz istočnog dijela tog drugog najvećeg grada u Iraku.

You may also like