Investitore brine trgovinski hladni rat

Novi razgovori o proizvodnoj politici
Cijene nafte u utorak su se na međunarodnim tržištima zadržale iznad razine od 70 dolara, balansirajući između smanjene opskrbe i bojazni da će trgovinski sukobi između SAD-a i Kine narušiti potražnju za tim energentom.

Investitore brine da bi trgovinski rat Sjedinjenih Država i Kine mogao pogoditi svjetsko gospodarstvo i smanjiti potrošnju za gorivima. Istodobno cijene nafte podupire koordinirano smanjenje opskrbe iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih partnera, te političke napetosti na Bliskom istoku.

OPEC i skupina neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju, trebali bi se sastati 25. i 26. lipnja kako bi razgovarali o proizvodnoj politici, ali još nije sigurno hoće li nastaviti s ograničavanjem opskrbe. “Saudijska Arabija i njezini partneri u Perzijskom zaljevu bit će pod snažnim pritiskom da povećaju opskrbu”, tumači Abhishek Kumar iz londonskog Interfax Energy. “Ujedno se otvaraju pitanja o jedinstvu OPEC+, budući da Rusiju sve više brine gubitak tržišnog udjela u izvozu nafte u SAD”, dodaje.

Ujedno se još ne nazire političko rješenje koje bi okončalo američke sankcije Iranu i Venezueli i posljedično znatno smanjenje izvoza iz te dvije zemlje. “Cijene nafte vrludaju jer je naftno tržište uhvaćeno između rizika po opskrbu i zabrinutosti za potražnju”, navodi Commerzbank u svojoj bilješci.

Obrazlažući strahovanja za potražnju, bančini analitičari podsjećaju na niz loših podataka iz SAD-a, Kine i Europe, te na zastoj u trgovinskim razgovorima dva vodeća svjetska gospodarstva. Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 67,42 dolara i ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like