Investicijska banka kažnjena zbog manipulacija tržištem

JP Morgan
Američka investicijska banka JPMorgan Chase objavila je da će prema dogovoru s ministarstvom pravosuđa platiti oko 920 milijuna dolara za povlačenje tužbi za nezakonitu trgovinu plemenitim metalima i obveznicama.

Zaposlenici JPMorgana u uredima u New Yorku, Londonu i Singapuru nezakonito su trgovali terminskim ugovorima za kupnju zlata, srebra, platine i paladija, skupljajući narudžbe s namjerom da ih otkažu prije realizacije, objavilo je u utorak američko ministarstvo pravosuđa. “Ponašanje pojedinaca na koje se odnose današnje odluke neprihvatljivo je i oni više ne rade u našoj kompaniji“, naveo je u priopćenju dopredsednik JPMorgana Daniel Pinto.

U nezakonitoj trgovini metalima u razdoblju od oko 2008. do 2016. sudjelovalo je 10 bivših trgovaca, stoji u sporazumu o nagodbi koji je u ime JPMorgana potpisala njegova glavna odvjetnica Stacey Friedman.

Pet nekadašnjih bančinih zaposlenika sudjelovalo je i u nezakonitoj trgovini obveznicama, navodi se u sporazumu. “Gotovo deset godina značajan je broj trgovaca i službenika u odjelu prodaje JPMorgana otvoreno zanemarivalo američke zakone koji štite od nezakonitih akativnosti na tržištu”, naveo je u priopćenju pomoćnik direktora njujorškog ureda FBI-ja William F. Sweeney Jr.

You may also like

0 comments