Home Europska unija Interpol identificirao 6000 terorista, EU uvodi strožu kontrolu granice

Interpol identificirao 6000 terorista, EU uvodi strožu kontrolu granice

by admin

Interpol je identificirao 5.800 stranih džihadista od njih oko 25.000 koji su se priključili džihadističkim skupinama u zemljama kao što su Sirija i Irak, rekao je u srijedu šef te međunarodne organizacije za policijsku suradnju. Direktor Interpola Juergen Stock govorio je u Sevilli prigodom konferencije o borbi protiv terorizma, nekoliko dana nakon terorističkih napada u Parizu u kojima je ubijeno 129 ljudi, a za koje je odgovornost preuzela Islamska država. Više osoba koje se sumnjiči da su bile umiješane, francuskih i belgijskih građana, navodno je prošlo kroz Siriju. “Organizacija je u ovom trenutku identificirala oko 5.800 stranih boraca, navodnih džihadista, koji dolaze iz više od 50 zemalja”, rekao je Juergen Stock.

Dodao je međutim da je njihov ukupni broj vjerojatno oko 25.000, te ocijenio da je potrebna veća suradnja među državama na tom planu. “Informacija je temelj policijskog rada.. informacija se mora podijeliti s Interpolom”, rekao je. Stručnjaci snaga reda okupili su se u Sevilli na trodnevnoj konferneciji čiji je cilj razmjena iskustava o borbi protiv terorizma.

Ministri unutarnjih poslova EU-a trebali bi na sastanku u petak dogovoriti strože kontrole na vanjskim granicama schengenskog prostora kako bi se povećala sigurnost u svjetlu terorističkih napada u Parizu 13. studenoga u kojima je poginulo 129 ljudi, po nacrtu zaključaka koji je Reuters dobio na uvid.

Ministri će dogovoriti “trenutačnu provedbu potrebnih sustavnih i koordiniranih kontrola na vanjskim granicama, uključujući pojedinaca koji imaju pravo na slobodno kretanje”, kaže se u dokumentu. Dokument odražava zahtjev Francuske da se pojačaju kontrole na vanjskim granicama 26-člane šengenske zone, koja obuhvaća većinu članica EU-a osim Velike Britanije, Irske, Hrvatske, Cipra, Bugarske i Rumunjske.

Građanima schengenskih zemalja dokumente vizualno provjeravaju snage sigurnosti kada izlaze ili ulaze u schengensko područje. Novi prijedlog vjerojatno će postrožiti kontrole tako da će se dokumente moći provjeravati u kaznenim i sigurnosnim bazama podataka. To bi se trebalo omogućiti do ožujka 2016., a podrazumijeva “elektroničku konekciju s relevantnim Interpolovim bazama podataka na svim graničnim prijelazima na vanjskim granicama i automatsku provjeru putnih dokumenata”.

Dogovorit će se i jačanje kontrola na najizloženijim vanjskim granicama putem “razmještanja graničnih timova za brzu intervenciju i policajaca.” Europska agencija za upravljanje vanjskim granicama Frontex dobit će također snažniji mandat za borbu protiv terorizma. Dokument od šest stranica poziva i na borbu protiv financiranja terorista, jačanje razmjene obavještajnih informacija i stroža pravila o posjedovanju oružja.

Ministri će usto pozvati da se postigne napredak kad je riječ o razmjeni podataka o putnicima u zračnom prometu (Passenger Name Record, PNR program). Planu se već dugo protive zastupnici Europskog parlamenta strahujući od kršenja prava na privatnost. Ministri pravosuđa EU-a, koji će sudjelovati na sastanku u petak, planiraju se dogovoriti o bržoj provedbi zajedničkih pravila koja se odnose na europske građane koji su se pridružili Islamskoj državi u Siriji i Iraku i potom vratili u Europu.

Related Posts