Intensa Sanpaulo ima smanjenu dobit

Talijanski bankovni div Intesa Sanpaolo u petak je objavio da mu je neto dobit u četvrtom tromjesečju 2015. godine oštro smanjena zbog uplata u fond za likvidaciju četiri posrnule talijanske banke a dodatni su im uteg bili i manji prihodi od kamata i manja dobit od trgovanja. U četvrtom kvartalu 2015. godine neto dobit smanjena je 73 posto, na 13 milijuna eura, pokazalo je u petak objavljeno poslovno izvješće talijanske banke, inače vlasnice PBZ banke.

Ako se isključe troškovi uplate u fond za sanaciju četiri posrnule talijanske banke, neto dobit Intese iznosila je 263 milijuna eura, pokazalo je izvješće. Operativni prihodi smanjeni su prema istom razdoblju godine ranije za 10,8 posto, na 3,69 milijardi eura. Neto kamatni prihodi pritom su smanjeni pet posto, na 1,95 milijardi eura. Dobit od trgovanja pala je za četvrtinu, na 57 milijuna eura.

Neto prihodi od naknada i provizija uvećani su pak šest posto, na 1,9 milijardi eura. U cijeloj 2015. godini bančina je neto dobit poskočila je na 2,74 milijarde eura, s 1,25 milijardi u godini ranije. Ako se isključe izvanredni troškovi vezani uz navedeni doprinos fondu za sanaciju četiri banke, iznosila je 2,99 milijardi eura.

Godišnji operativni prihodi uvećani su za 1,9 posto, na 17,15 milijardi eura. Ako se isključe izvanredne stavke, uvećani su za pet posto, navodi se u bančinom izvješću o rezultatima poslovanja za prošlu godinu.

U 2016. godini u banci očekuju “poboljšanje operativnih prihoda” zahvaljujući u prvom redu neto prihodima od naknada i provizija i kreditima klijentima. Poboljšanje bi trebalo biti zabilježeno i u stavci operativne marže, uz nastavljeno upravljanje troškovima, te u stavci dobiti prije poreza, te niže troškove rizika.

You may also like