Institut za međunarodne financije: Brexit nije pogodio tržišta u nastajanju

Početne naznake pokazuju da prošlotjedna britanska referendumska odluka o izlasku iz Europske unije dosada nije utjecala na kupnju imovine na tržištima u nastajanju, objavio je u četvrtak Institut za međunarodne financije (IIF).

Podaci o dnevnom prometu u portfeljima imovine tržišta u nastajanju navode na zaključak da je prošlog petka, kada je objavljena referendumska odluka, odljev kapitala iznosio prilično minornih 210 milijuna dolara, konstatiraju u MMF-u. U međuvremenu su zabilježene i naznake oporavka, dodaju.

Navedeni iznos pokazuje relativno skromne prodaje u usporedbi s 2,7 milijardi dolara koliko je iznosila vrijednost prodane imovine 24. kolovoza prošle godine, kada su zabrinutost za kinesko gospodarstvo i devalvacija juana uzdrmali globalna financijska tržišta. “Prve naznake navode na zaključak da je britanska referendumska odluka tek u ograničenoj mjeri utjecala na priljev kapitala u portfelje na tržištima u nastajanju”, konstatiraju u IIF-u.

“Na temelju tih podataka moglo bi se reći da je opći utjecaj (Brexita) na tržišta u nastajanju zasada prigušen, unatoč naglo pojačanoj nesklonosti riziku, koju su pak dijelom poduprla i očekivanja da će američka središnja banka vjerojatno ponovo odgoditi podizanje ključnih kamatnih stopa”, napominju.

Dodatni podaci za cijeli lipanj pokazuju da su inozemni ulagači u imovinu na tržištima u nastajanju neto upumpali 16,7 milijardi dolara. To je značajno više nego u svibnju kada je taj iznos bio tek nešto iznad nule ali i ispod prosjeka u razdoblju od 2010. do 2014. koji je iznosio 22 milijarde dolara.

Iz IIF-a dodaju da su ulagači u lipnju kupovali imovinu na tržištima u nastajanju uglavnom na početku mjeseca, prije britanskog referenduma, a kupovali su gotovo podjednako dionice i obveznice, u ukupnoj vrijednosti 9,3 milijarde odnosno 7,4 milijarde dolara.

Promatrano po regijama, Azija je zabilježila priljev kapitala u ukupnom iznosu 13,7 milijardi dolara dok je u Africi i na Bliskom istoku on iznosio 3,6 milijardi, poduprt u prvom redu rekordnim priljevom u Južnoafričkoj Republici. Gospodarstva u nastajanju ukupno su također u lipnju izdala gotovo rekordan iznos duga.

You may also like