U saborskim kuloarima intenzivno se priča o vjerojatnim razgovorima MOST-a i HDZ-a o preslagivanju saborske većine, a insideri direktno.hr-a potvrđuju da je i takav rasplet događaja moguć, iako je Božo Petrov u svom stilu ultimatuma i veta takvu mogućnost kategorički odbio.

Naime, insider direktno.hr-a, objašnjavajući strategiju HDZ-a u preslagivanju i sastavljanju nove vlade, ističe kako razni spinovi i laži, koji se mogu pročitati po ljevičarskim medijima, upravo služe stvaranju “onoga pakla kojeg je obećao Zoran Milanović”, a to je pakao laži, obmana i poluinformacija.

“Na Predsjedništvu HDZ-a je donesena odluka da se ide u preslagivanje, te da se stvori saborska većina koja će podržavati ono što smo obećali, a to su reforme i podizanje gospodarstva, investicije i to je jedini cilj, te prema njemu možemo ići na dva načina,” objašnjava insider direktno.hr-a i dodaje da su ti načini jasni: preslagivanjem do nove vlade koja će biti stvorena vrlo brzo i nastaviti pozitivne trendove ili ići na nove izbore i izgubiti nekoliko mjeseci.

Insider objašnjava da novi izbori nisu sami po sebi problem, ali je “racionalnije, ako već treba ići na izvanredne izbore, to učiniti zajedno s lokalnim izborima sljedeće godine, a ne gubiti sada pet, šest mjeseci koji bi mogli biti vrlo bitni za ostvarivanje ciljeva, a to su rast gospodarstva, investicije i podizanje zaposlenosti”.

“U tom kontekstu razgovarat ćemo sa svim potencijalnim partnerima u Saboru, a to je 90-ak zastupnika, kad se ekstrahiraju anarhistički ultraljevičari i Milanoviću beskrajno odane trupe”, objašnjava insider direktno.hr-a.

“HDZ, odnosno Domoljubna koalicija ima ozbiljan program gospodarskih reformi koji je izradio ozbiljan institut, njemački IFO. Nažalost, zbog spleta okolnosti i MOST-ove politike ultimatuma i veta, izvedba je zapela i to moramo promijeniti”, nastavlja naš sugovornik te ističe da će reforme i investicije biti glavna okosnica razgovora s potencijalnim partnerima u novoj vladi Zdravka Marića.

U medijima su se pojavile teze da se u slaganju nove saborske većine također pojavljuju ultimatumi, da se potpora uvjetuje micanjem nekih istaknutih HDZ-ovih ministara i postavljanjem na njihova mjesta novih ljudi iz kvote novih partnera. “To jednostavno nije točno i spada u onaj dio nekorektne političke borbe preko medijskih satelita, koji služe za proizvodnju podjela i stvaranje kaosa na političkoj sceni. Imali smo svi priliku vidjeti kako javno opovrgavaju ultimatume i kombinatoriku takve vrste svi u lijevim medijima prozvani, i Bandić i Čačić i Pupovac. U ovoj fazi razgovora još se ne može razgovarati o eventualnoj participaciji u izvršnoj vlasti. Idemo korak po korak, a potpora novoj Vladi ne mora biti uvjetovana ministarskim mjestima”, objašnjava insider.

Kaže da su dokaz za to i ruke koje su podignute u Saboru za Oreškovićevu Vladu. “Vlada je izglasana sa 83 ruke u zraku (5 suzdržanih, 61 protiv), a nisu svi ti politički akteri participirali u izvršnoj vlasti”, podsjeća naš sugovornik.

Stoga, zaključuje insider, partneri koji će eventualno sudjelovati u izvršnoj vlasti razgovarat će sa širokim krugom saborskih zastupnika, kako bi dobili podršku za točno određene programske poteze, koji će ići u korist hrvatskom narodu, pa tako ni podrška novoj vladi – ne mora biti uvjetovana ministarskim mjestom. “Zato i računamo na široku potporu, do koje želimo doći u razgovorima sa svim akterima i nije poanta u ministarskim mjestima, nego u poslu kojega treba obaviti, a kao potpora dobro su došli svi – i HRID i Čačić i svi manjinci, kao i HDSSB, pa i drugi koji se mogu okupiti oko programskog cilja i boljitka Hrvatske.

Insider objašnjava da za takav rasplet događaja i postoji Ustavni rok od 30 dana u kojem novi mandatar može odrazgovarati sa svima i postići željenu široku potporu, a ako do toga ne dođe – “uvijek možemo na izvanredne izbore”.

Related Posts