Inicijativa za provjeru ustavnosti postavljanja ograde

Skupina slovenskih nevladinih udruga i poznatih javnih osoba predložila je u petak da ustavni sud ocijeni je li postavljanje žičane ograde na granici s Hrvatskom u skladu s ustavom i zakonom o zaštiti državne granice, jer smatraju da se njome ograničava pravo na  slobodno kretanje, vlasnička i druga prava.

Zahtjev da ustavni suci najprije provjere ustavnost i zakonitost žičane ograde, najprije one uz rijeku Kupu, pokrenula je skupina ekoloških nevladinih udruga iz regije Bela Krajina koju ta rijeka dijeli od Hrvatske. Skupinu aktivista predvodi nekadašnji član predsjedništva Slovenije i bivši predsjednik Zelenih Dušan Plut, koji je rodom iz tog kraja, a pridružili su mu se i zastupnici u parlamentu, glumica Violeta Tomič i sociolog Matjaž Hanžek, bivši javni pravobranitelj. Prijedlog da se ustavnim sucima postavi i službeni zahtjev za ocjenu ustavnosti žilet-žice predali su braniteljici ljudskih prava Vlasti Nussdorfer.

Plut je ne konferenciji za novinare u Metliki ocijenio da žica krši ustavno pravo slobode kretanja i vlasnička prava seljaka čije su parcele ostale iza ograde, ali i pravo na korištenje rijeke koja je kao vodena površina javno dobro i neophodno pojilište za životinje koje stradavaju na okrutan način. Rijeka Kupa oduvijek je spajala, a ne odvajala ljude na obje strane obale, pa postavljena žica samo nosi jaku negativnu simboliku i pogoršava inače dobre odnose. Iako se njeno postavljanje pravda  stvaranjem osjećaja sigurnosti lokalnog stanovništva, ono na tom području nije zapazilo nikakve problematične ilegalne migracije koje bi zadnjih mjeseci izbjegličke krize išle preko te rijeke, naveli su inicijatori zahtjeva za ustavnu prosudbu mjere slovenske vlade o postavljanju žičane ograde.

Uz to, kako navode, žičana ograda nanosi velike štete Beloj Krajini, koja je među siromašnijima u državi i ima 20 posto nezaposlenih, skoro dvostruko više od prosjeka. Regija, koja je prometnim vezama prilično odsječena od središta, svoju perspektivu vidi u turizmu i ekološkoj proizvodnji hrane. Peticiju protiv postavljanja žičanih barijera za izbjeglice, koja je došla iz općine Kostel, u samo nekoliko dana potpisalo je oko tri tisuće Slovenaca, no prema ispitivanjima javnog mnijenja, obavljenima prošlog mjeseca, podizanje ograde podržava više od 80 posto ispitanih.

You may also like