Inicijalna javna ponuda Ubera, vrijednost 120 milijardi dolara?

Procjenjuje se da bi vrijednost Uber Technologiesa, tvrtke za usluge prijevoza, mogla dosegnuti 120 milijardi dolara u inicijalnoj javnoj ponudi iduće godine, pokazuju ponude američkih banaka koje žele voditi taj projekt, piše Wall Street Journal, a prenosi Reuters.
Te procjene tvrtke iznose oko 50 milijardi dolara više nego dosadašnje procjene vrijednosti, pa bi javna ponuda dionica Ubera iduće godine mogla biti jedna od najvećih ikada. Reuters je krajem rujna izvijestio da Goldmans Sachs i Morgan Stanley imaju najviše izgleda za vođenje inicijalne javne ponude (IPO) Ubera.

IPO Ubera i njegovog manjeg suparnika Lyft’sa očekuje se 2019. godine, a tada će se vidjeti koliko su ulagači voljni investirati u tehnološke kompanije koje bilježe gubitke. Dara Khosrowshahi, koji je lani preuzeo dužnost izvršnog direktora Ubera, kazao je u rujnu kako se Uber sprema za IPO u 2019. godini, dodavši kako nije zabrinut i ako Lyft’s prvi krene u taj projekt, jer očekuje dovoljno potražnje za obje tvrtke.

Zarade obje tvrtke pod pritiskom su zbog većih troškova dok nastoje privući vozače i ući na nova tržišta, premda su posljednjih godina poduzele niz koraka kako bi smanjile svoje gubitke. Uber traži nova područja koja bi mu omogućila rast, uključujući usluge dostave hrane, čak i dok se bori protiv intenzivne konkurencije u svojoj osnovnoj djelatnosti – pružanju usluga vožnje.

You may also like

0 comments