Ingra dobila nove poslove u Iraku i Kataru

Zagreb – Predsjednik Uprave Ingre Igor Oppenheim poručuje da su nagodbom stvoreni uvjeti za normalno poslovanje.

 

Ingra će pod utjecajem uspješne pravomoćne predstečajne nagodbe nastaviti s planiranjem aktivnosti pretežno u inozemstvu, izjavio je za Poslovni dnevnik predsjednik Uprave Ingre Igor Oppenheim, dodajući da se sad lakše diše te da će i banke imati više razumijevanja. I u svojim planovima Ingra se drži tradicionalne orijentacije pa kani i dalje biti prisutna na tržištima Iraka, Alžira i Sudana te svakako Njemačke gdje, primjerice, ima poslove vrijedne od 50 do 60 milijuna eura. No, postoje i zanimljive ponude iz Katara, kaže Oppenheim. Novi poslovi signal su da će ove godine u Ingri biti živahno. Tvrtka je, doznajemo, dobila novi posao u Sudanu koji još mora proći državnu komisiju. I u Alžiru je trenutno pred sklapanjem većeg ugovora za projekt vezan uz novu bolnicu.

U Iraku je u očekivanju novog ugovora za poslove na rekonstrukciji brana, servisiranju generatora i isporuke hidromehaničke opreme, koje inače tamo obavlja već standardno. Da se Ingra pod okidačem uspješne predstečajne nagodbe ubrzano diže na noge, potvrđuje i sam Oppenheim, pojašnjavajući da su njome stvoreni preduvjeti za normalno poslovanje. Stranim partnerima bilo je, kaže, jako teško objasniti predstečajni postupak jer nagodba po američkom ‘chapteru 11’ s kojim su oni upoznati podrazumijeva drugačije principe.

U novim izvoznim poslovima ovu tvrtke prate strane banke, uglavnom talijanske i austrijske, dok s HBOR-om trenutno iskustvo nije pozitivno. Za ilustraciju toga doznajemo da HBOR-u trebalo pola godine da odobri garanciju u iznosu od pet milijuna eura, i to unatoč višestrukom osiguranju kroz policu osiguranja, imovinu u iznosu 150% garancije te osobne mjenice sudionika u poslu. Inače, na domaćem tržištu Ingra je u cestogradnji prisutna kroz projekt na dionici autoceste Zagreb-Sisak. Tu je i novi ugovor s Hrvatskim cestama vrijedan 900 tisuća kn. Natječe se i na tenderu u Zagrebu za zanimljiv posao u stanogradnji.

You may also like