Home TribinaAnalize Inflacija usporila, Hrvatska među rekorderima

Inflacija usporila, Hrvatska među rekorderima

by Energypress.net

Analiza Eurostata

Inflacija u Europskoj uniji zamjetno je usporila na početku godine, izvijestio je Eurostat, potvrdivši procjenu o blagom usporavanju rasta potrošačkih cijena u eurozoni.

Na razini EU-a godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) koji omogućuje usporedbu među zemljama-članicama, smanjena je u siječnju na 3,1%, s 3,4% u prethodnom mjesecu, i time se izjednačila s razinom iz studenog.

Na mjesečnoj razini cijene su kliznule za 0,2%, nakon što su u prosincu bile uvećane 0,1%, pokazuju tablice europskog statističkog ureda.

U eurozoni je u siječnju godišnja stopa inflacije mjerena HICP-om iznosila 2,8%, u skladu s procjenom Eurostata objavljenom početkom veljače. U prosincu iznosila je 2,9%.

Najviše je na početku godine u zoni primjene eura pojeftinila energija, za 6,1% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, blaže nego u prosincu.

Svježa hrana poskupjela je pak za 6,9% u odnosu na prošlogodišnji siječanj, gotovo isto kao i u prethodnom mjesecu.

Na mjesečnoj razini cijene su u siječnju u 20-članom gospodarstvu pale za 0,4%, nakon što su u prosincu bile porasle za 0,2%.

U siječnju 2023. godine godišnja stopa inflacije u eurozoni iznosila je 8,6%, a na razini EU-a dosezala je 10%.

Daleko najveću godišnju stopu inflacije u EU početkom 2024., od 7,3%, imala je Rumunjska, koja nije u eurozoni.

Nakon Rumunjske, među zemljama koje nisu u sastavu eurozone, najizrazitije su porasle cijene Poljskoj i Bugarskoj, od 4,5% odnosno 4%.

Među zemljama koje koriste zajedničku valutu euro najviše su pak porasle cijene u Estoniji, za pet posto u odnosu na siječanj lani.

U stopu ju prati Hrvatska sa cijenama prema HICP-u višim za 4,8% nego u siječnju 2023., kad je godišnja stopa inflacije dosezala 12,5%. U prosincu lani cijene su bile više za 5,4% u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine.

Na mjesečnoj razini potrošačke su cijene u Hrvatskoj u siječnju 2024. bile 0,3 posto niže nego u prosincu, kada su bilježile isti postotni pad.

Daleko su pak najblaže ponovno porasle potrošačke cijene u Danskoj, koja nije članica eurozone, i to za 0,9% u odnosu na siječanj prošle godine, pokazuje izvješće Eurostata.

Isti postotni rast, najblaži među članicama eurozone, bilježila je Italija, a slijede Latvija, Litva i Finska, gdje su potrošačke cijene početkom godine bile više za 1,1% nego godinu dana ranije, izvijestio je statistički ured.

Related Posts