Inflacija u eurozoni na novim rekordnim razinama

Analiza Eurostata

Godišnja stopa inflacije u EU i eurozoni u veljači je dosegnula nove rekordne razine, potaknuta nastavljenim snažnim rastom cijena energenata, a u Hrvatskoj je blago premašila prosjek Unije, pokazalo je izvješće Eurostata.

Godišnja stopa inflacije u EU, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u veljači je dosegnula rekordnih 6,2 posto, porastavši za 0,6 postotnih bodova u odnosu na mjesec ranije, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

U eurozoni uvećana je za 0,8 postotnih bodova, na 5,9 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu otkad se prikupljaju podaci. Eurostat je time podigao prvu procjenu, objavljenu početkom mjeseca, za 0,1 postotni bod.

U veljači prošle godine u EU su potrošačke cijene na godišnjoj razini uvećane 1,3 posto, a u eurozoni 0,9 posto.

Rekordna stopa inflacije najvećim dijelom odražava skok cijena energenata, za 32 posto u području primjene zajedničke europske valute, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

Inflacija je na godišnjoj razini ubrzala u 25 zemalja članica EU-a, uključujući Hrvatsku, a usporila samo u Nizozemskoj i Poljskoj, pokazalo je izvješće.

U drugom ovogodišnjem mjesecu dvoznamenkaste godišnje stope inflacije ponovno su bilježile Litva i Estonija, gdje su cijene poskočile 14 odnosno 11,6 posto.

Skupini se pridružila i Češka, s rastom potrošačkih cijena od 10 posto.

U Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu i važnom hrvatskom trgovinskom partneru, rast cijena u veljači je ubrzao, na 5,5 posto, s 5,1 posto u siječnju, iako je izostao efekt niske poredbene osnovice u drugoj polovini 2020., povezan sa sniženom stopom PDV-a.

Istu godišnju stopu inflacije bilježila je u veljači i Austrija, a blizu je i Irska, s inflacijom od 5,7 posto.

U Hrvatskoj su potrošačke cijene, mjerene HICP-om, u veljači bile više za 6,3 posto nego u istom razdoblju godine ranije, što je, prema Eurostatovim podacima, najviša stopa njihova rasta od kolovoza 2008. godine kada je iznosila 7,1 posto.

U siječnju je inflacija iznosila 5,5 posto, a u veljači prošle godine 0,7 posto.

Istu je stopu inflacije kao i Hrvatska u veljači ove godine bilježila i Grčka.

Vrlo blizu je i Italija, također važan hrvatski trgovinski partner, s inflacijom od 6,2 posto.

Među ostalim najvažnijim hrvatskim trgovinskim partnerima u EU, Slovenija je u veljači imala godišnju inflaciju od sedam posto.

Najblaži rast potrošačkih cijena u prošlom je mjesecu ponovno bilježilo drugo najveće gospodarstvo EU-a, ono Francuske, od 4,2 posto. Istu stopu inflacije imala je i Malta.

U skupinu s najblažom inflacijom svrstali su se i Portugal, Finska i Švedska, gdje su potrošačke cijene u usporedbi s istim mjesecom lani porasle za po 4,4 posto, pokazalo je izvješće Eurostata.

You may also like