Inflacija ne popušta, burze u padu

Recesija pred vratima?

Na Svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale jer inflacija u svijetu ne popušta, pa središnje banke podižu kamatne stope, što dovodi do usporavanja rasta gospodarstava.

Indeksi su tijekom tjedna bili u znatno dubljem minusu jer je ulagače uznemirio podatak da je inflacija u SAD-u u lipnju dosegnula 9,1 posto, novu najvišu razinu u više od 40 godina.

Zbog toga se očekuje da će američka središnja banka i u srpnju, drugi mjesec zaredom, povećati ključne kamatne stope za agresivnih 0,75 postotnih bodova.

Špekulacije i da će Fed podići kamate za cijeli postotni pod
Neki čak špekuliraju da će Fed podići kamate za cijeli postotni bod.

Zbog toga se rast gospodarstva usporava, a pitanje je samo hoće li Fed uspjeti ‘mekano’ prizemljiti gospodarstvo ili ga gurnuti u recesiju.

Gospodarski su pokazatelji u SAD-u i dalje miješani. Neki su bolji, a neki slabiji od očekivanja.

Ni poslovni rezultati kompanija na početku sezone objave financijskih izvješća nisu impresivni. Doduše, većina kompanija, po običaju, nadmašuje očekivanja analitičara po pitanju dobiti.

No, procjene analitičara u anketi Reutersa o zaradama kompanija iz sastava S&P 500 indeksa i dalje su na razinama od prije početka objave rezultata.

Tako analitičari u drugom tromjesečju očekuju rast zarada kompanija za 5,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale.

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle jer je ulagače ohrabrio rast Wall Streeta u petak, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta skliznula s najviših razina u 20 godina.

Cijene su nafte, pak, jutros porasle, nakon prošlotjednog pada za više od 5 posto. Cijena barela na londonskom tržištu porasla je 0,72 posto, na 101,89 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,39 posto, na 97,97 dolara.

You may also like