Home Ekonomija Industrijski divovi pod korupcijskim istragama u Grčkoj

Industrijski divovi pod korupcijskim istragama u Grčkoj

by admin

Njemački industrijski divovi Siemens, Daimler i Rheinmetall našli su se pod povećalom grčkih sudskih vlasti koje već devet godina vode istragu o njihovom navodnom podmićivanju grčkih dužnosnika radi dobivanja unosnih poslova u javnoj nabavi, piše agencija AFP.

Datum suđenja još nije određen a višegodišnja istraga obuhvatila je više od 60 pojedinaca i trebala bi rasvijetliti najveći korporativni skandal u grčkoj poslijeratnoj povijesti, kako ga naziva američka aktivistička udruga CorpWatch. Siemens je pod sumnjom da je podmitio više državnih dužnosnika kako bi dobio posao sveobuhvatne modernizacije grčke mreže za fiksnu telefoniju u drugoj polovini 90-ih godina prošlog stoljeća.

Ta je njemačka industrijska grupa navodno potrošila 70 milijuna eura na mito u Grčkoj, navode za AFP neimenovani izvori u grčkom pravosuđu. Glasnogovornik u sjedištu kompanije u Muenchenu nije želio komentirati taj slučaj. Među optuženima za korupciju jest i nekadašnji čelnik čovjek Siemensa u Grčkoj Mihalis Hristoforakos, koji ima grčko i njemačko državljanstvo i vjerojatno neće sjesti na optuženičku klupu budući da je još 2009. pobjegao u Njemačku. Njemačko pravosuđe odbilo je zahtjev za njegovim izručenjem.

Slučaj Siemensovog podmićivanja grčkih dužnosnika dodatno je zategnuo odnose Atene i Berlina, opterećene grčkom dužničkom krizom i njemačkim inzistiranjem na bolnoj grčkoj štednji, napominje agencija AFP. Sada već bivša predsjedateljica grčkog parlamenta Zoe Konstantopulu kazala je da njemačko odbijanje da izruči Hristoforakosa signalizira dvostruke standarde Berlina. “To je pitanje pravednosti koje pokazuje da Njemačka primjenjuje dvostruke standarde”, kazala je grčka političarka u razgovoru za francuski list Liberation. “Koruptivne radnje njemačkih kompanija u Grčkoj dobro su poznate ali takvi se slučajevi tek povremeno istražuju”, napisao je u nedavnom izvješću njemački institut za vanjsku politiku.

Prema Transparency Internationalu i njegovom indeksu percepcije korupcije za 2014., grčki javni sektor spada među najkorumpiranije u Europskoj uniji.

Related Posts