Industrijska proizvodnja u padu drugi mjesec za redom

Analiza DZS-a

U Hrvatskoj je u prosincu prošle godine industrijska proizvodnja na godišnjoj razini pala drugi mjesec zaredom, i to oštrije nego mjesec dana prije, što ukazuje na daljnje usporavanje rasta gospodarstva u posljednjem lanjskom tromjesečju.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u ponedjeljak da je industrijska proizvodnja u prosincu porasla 0,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na prosinac godinu dana prije pala 2,4 posto.

To je drugi mjesec zaredom kako je proizvodnja pala, i to oštrije nego u studenome, kada je skliznula 2,3 posto na godišnjoj razini.

Pad proizvodnje u prosincu na godišnjoj razini zabilježen je u četiri od pet sektora, a najviše, za 10,1 posto, u proizvodnji energije.

S padom od 4,9 posto slijedi proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju pala 4, a intermedijardnih proizvoda 3,8 posto.

Porasla je samo proizvodnja kapitalnih proizvoda, za 15,9 posto na godišnjoj razini.

U cijeloj prošloj godini industrijska je proizvodnja porasla 1,6 posto.

Daljnje usporavanje rasta gospodarstva

Pad industrijske proizvodnje dva mjeseca zaredom ukazuje na daljnje usporavanje rasta gospodarstva u četvrtom tromjesečju prošle godine.

U trećem lanjskom tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) porastao je 5,2 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.

To je bio već šesti kvartal zaredom kako se gospodarstvo oporavlja od koronakrize, no to je bio sporiji rast nego u drugom lanjskom tromjesečju, kada je BDP porastao 8,7 posto.

You may also like