Industrijska proizvodnja porasla prvi puta nakon šest mjeseci

Porasla i proizvodnja energije
Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u siječnju porasla za 4,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je njezin prvi rast nakon šest mjeseci pada i najveća stopa rasta na godišnjoj razini od početka 2017.

Prema u četvrtak objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), industrijska je proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, u siječnju skočila za 9,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na siječanj 2018. godine porasla za 4,7 posto.

To je prvi rast proizvodnje na godišnjoj razini nakon šest mjeseci uzastopnog pada, zbog čega je lani bila za 1 posto manja nego godinu dana prije. Tako je u 2018. zabilježen prvi pad industrijske proizvodnje nakon četiri godine rasta. „Nakon što su, uz iznimku veljače i lipnja, ostali mjeseci u 2018. zabilježili negativne godišnje stope rasta, početak 2019. obilježen je povratkom rasta u pozitivan teritorij“, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na podatke DZS-a.

U siječnju je na godišnjoj razini najviše porasla, za 10,4 posto, proizvodnja intermedijarnih proizvoda, a slijedila je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju, s rastom od 10,1 posto.

Proizvodnja energije porasla je, pak, za 1,4 posto. S druge strane, proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju pala je za 5,3 posto u odnosu na siječanj prošle godine, dok je proizvodnja kapitalnih proizvoda skliznula 4,5 posto.

Oprezne daljnje procjene

„Unatoč solidnom rastu na samom početku godine, po najvišoj stopi od siječnja 2017., pozitivna godišnja stopa rasta svakako ne znači i značajan oporavak kretanja industrijske proizvodnje u ovoj godini“, navode analitičari RBA.

Poručuju da prilikom procjena budućih kretanja treba ostati oprezan i uzeti u obzir usporavanje gospodarstava najvažnijih hrvatskih vanjskotrgovinskih partnera. „Očekujemo kako industrijska proizvodnja neće doživjeti svoj procvat niti u ovoj godini, već će očekivana stopa oporavka biti skromna“, zaključuju analitičari RBA.

You may also like

0 comments