Industrija očekuje što manje nepoznanica u liberalizaciji tržišta plina

Protekloga tjedna na Međunarodnom znanstveno srtručnom susretu stručnjaka za plin i distributera plina, u Opatiji, raspravljalo se o liberalizaciji tržišta plina. Predstavnici distributera i industrije istakli su kako od države očekuju što je moguće manje nepoznanica i želju za objavljivanjem cijene plina najkasnije do kraja ove godine, za sljedeću plinsku godinu koja započinje 1. travnja 2018. godine.

Iz PPD-a su poručili kako treba uzeti u obzir kako javna usluga treba značiti sigurnost opskrbe, a ne cijenu koja će biti regulirana. S obzirom na trendove u Europi u PPD-u očekuju rast cijene plina. Posve je sigurno i kako će se dogoditi okrupnjavanje opskrbljivača, a to će donijeti i optimizaciju portfelja, te reorganizaciju poslovanja, ali i financijsku stabilnost.

Veleprodajni igrač HEP poručuje kako uz aktualnu reguliranu cijenu plina trenutno nezahvalno govoriti o rezultatima poslovanja, a rezultat će se znati tek po završtku skladišne godine 1. travnja 2018. Drže kako bi trebalo  drugačije odrediti cijenu plina u zajamčenoj opskrbi jer ona ne motivira tvrtke da preuzmu tu ulogu, a s obzirom da je niska, ne motivira ni kupca da promijeni opskrbljivača i izađe iz zajamčene opskrbe.

Iz regulatorne agencije HERA-e su pak poručili kako šest od trideset i četiri opskrbljivača najavljuje nižu cijenu plina uoči lokalnih izbora te da ta mogućnosti iako postoji do sada nije bila korištena.

Iz Plinacra su komentirali mogućnost izvoza četiri stotine milijuna metara kubičnih plina u Mađarsku, a od sljedeće sezone i u Sloveniju.

You may also like