Indonezija planira kastrirati silovatelje

Seksualne zlostavljače djece kažnjavat će se kemijskom kastracijom i mikročipiranjem, odlučeno je hitnim dekretom kojeg je u srijedu potpisao indonezijski predsjednik Joko Widodo, a zakon omogućuje i doživotnu te smrtnu kaznu.

Ova odluka stigla je nakon nekoliko slučajeva grupnog silovanja i ubojstva u kojima su žrtve bile tinejdžeri. Nakon posljednjeg slučaja silovanja osamnaestogodišnje djevojke mediji su “eksplodirali” zahtjevima za oštrijim kaznama, a slučaj je izazvao bijes Indonežana. Slučaj se dogodio u svibnju, a dvojica muškaraca uhićena su u predgrađu Džakarte zbog navodnog silovanja i ubojstva osamnaestogodišnjakinje drvenom motikom.

“Izvanredni zločini zahtijevaju izvanredne mjere”, rekao je Widodo pri predstavljanju zakona u predsjedničkoj palači.

Indonezijska vlada nedavne napade proglasila je krizom, a Widodo je u javnom obraćanju rekao kako su oni “poremetili javni red i mir”. Zakon sucima dopušta davanje doživotnih i smrtnih kazni optuženicima za silovanje djece, rekao je Widodo. Minimalna kazna bit će 10 godina.

Osuđenike će se mikročipirati kako bi ih vlasti lakše kontrolirale, a njihova imena bit će objavljena. Ovog mjeseca sud na Sumatri osudio je sedam tinejdžera na 10 godina u zatvoru zbog silovanja i ubojstva četrnaestogodišnje djevojke u travnju.

You may also like