Indijski Tata Steel prodao gubitašku britansku imovinu

Indijski Tata Steel objavio je u srijedu da je završio prodaju europskog poslovanja sa čeličnim cijevima britanskoj investicijskoj tvrtki Greybull Capital u sklopu prodaje gubitaške britanske imovine.

Dogovor obuhvaća Greybullovu kupnju Tatine tvornice čelika u Scunthorpeu i dva pogona u sjeveroistočnoj Engleskoj, te ostalu imovinu za proizvodnju čeličnih cijevi. Pogoni zapošljavaju više od 4.000 radnika, a zasada nije poznato hoće li sva radna mjesta biti sačuvana.

Mediji izvješćuju da su tvornice prodane za jednu funtu a sama transakcija nije povezana s Tatinom potragom za kupcem čeličane Port Talbot u Walesu. Iz Tate su u ožujku najavili prodaju britanske imovine zbog prevelike globalne ponude čelika, jeftinog uvoza u Europu iz zemalja poput Kine, te visokih troškova i nestabilnosti tečaja. Na kocki se time našlo 15 tisuća radnih mjesta.

Najava je pojačala pritisak na britansku vladu da pronađe kupca kako bi se zaštitila kultna britanska industrija čelika koja datira iz 19. stoljeća. Rok za dostavu ponuda istekao je prošlog tjedna, a u Tati zasad ne otkrivaju koliko su ponuda primili.

You may also like