Indijci ulažu u hrvatsku farmaceutsku industriju

Indijska kompanija ACG Worldwide uložit će još 35 milijuna eura u svoju tvornicu kapsula za lijekove Lukaps u Ludbregu, najavljeno je u Banskim dvorima nakon sastanka predsjednika Vlade Tihomira Oreškovića sa čelnim čovjekom te korporacije Ajitom Singhom.

Novom investicijom, koja bi potpuno trebala biti dovršena za dvije godine, ACG gradi zgradu od 20.000 četvornih metara, povećava proizvodni kapacitet sa sedam na deset milijardi kapsula za lijekove godišnje. Planiraju povećati broj zaposlenih na 330 do kraja ove godine, a njihova je investicija izravno ulaganje u istraživanje i razvoj te novu tehnologiju, rekao je Orešković. Posebice je istaknuo da ludbreška tvornica 98 posto svoje proizvodnje izvozi, ponajprije u Rusiju i Europu, a uskoro se planira izlazak i na tursko tržište.

ACG je u Hrvatskoj prisutan od 2007. kada su, kako je kazao Singh, slučajno otkrili Hrvatsku, odnosno Lukaps pred zatvaranjem. Istaknuo je da je ACG vrlo zadovoljan poslovanjem u Hrvatskoj te je ocijenio da Lukaps ima dobru budućnost. Dodao je kako su u toj tvornici svi zaposlenici iz Hrvatske, a da Indijci dolaze samo u svrhu edukacije. No Hrvatska treba biti oprezna u budućnosti, jer i druge zemlje žele privući ulagače, upozorio je, dodavši kako njih “vrbuje” Mađarska. Naveo je i primjer Irske i njezinih benefita ulagačima.

ACG Worldwide drugi je najveći svjetski proizvođač praznih kapsula za farmaceutsku industriju. Grupa se sastoji od 13 kompanija, koje uključuju podružnice u Kini, SAD-u, Indoneziji, Brazilu i Europi, a zapošljava približno 4000 ljudi.

You may also like

0 comments