Indentični programi velikih stranaka

Jutarnji list
HDZ je izbornom programu Restart koalicije odgovorio jednako snažnim, pa i još lukrativnijim gospodarskim i socijalnim obećanjima.

Gotovo su jednaki prioriteti i teme koji se naglašavaju, s tim da je HDZ dodatno podebljao neka obećanja Restart koalicije, na primjer to da će minimalna neto plaća porasti na 4250 kuna, piše Jutarnji list.

U najavi promjena porezne politike nema baš tako velikih razlika, osim što se HDZ odlučio na daljnje smanjenje stopa poreza na dohodak, dok je Restart koalicija kod tog poreza naglasak stavila na povećanje neoporezivog dijela dohotka. Političko-ekonomsku filozofiju ovog predizbornog programa u uvodnom je dijelu sažeo predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, ističući kako “u tridesetoj godini hrvatske demokracije i uoči 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja glavna pitanja pred hrvatskim narodom više nisu pitanje neovisnosti i obrane hrvatske slobode”.

“To smo riješili međunarodnim priznanjem i pobjedom u Domovinskom ratu. Danas su ključni izazovi za zaštitu suvereniteta i hrvatsku budućnost pitanja socijalne sigurnosti, demografskog opstanka, boljeg životnog standarda i perspektivnije budućnosti, samodostatnosti u poljoprivredi i energetici, otpornijeg gospodarstva i učinkovitije javne uprave te snažnijeg međunarodnog položaja. S tim novim izazovima pred hrvatskim narodom naše politike razvijamo na konceptu novog suverenizma, koji se temelji na osnaživanju države i gospodarstva, te učinkovitom korištenju našeg utjecaja u Europskoj uniji radi promicanja nacionalnih interesa i kvalitetnijeg života naših sugrađana”, ustvrdio je u tom uvodu aktualni premijer.

U sljedećim danima on će morati pojasniti koliko bi konkretne porezne i druge mjere koštale državni proračun na godišnjoj razini, kao što su to učinili čelnici Restart koalicije, ali u biti se radi o konceptualno jako sličnim programima “novog suverenizma”.

I, eto, niti jedan ne sadrži smanjivanje broja županija i uvođenje poreza na nekretnine. Nema u tim programima osobito velikog iskoraka, ali oba programa nude “masivne” konkretne mjere i brojke te se može lako naknadno provjeriti što se od toga ispunilo. Birači će, dakle, birati ne toliko između dva jako različita programa, nego će naglasak biti na tome kome pokloniti povjerenje da je sposoban realizirati dana obećanja.

Ova obećanja za RTL je komentirao ekonomski analitičar Andrej Grubišić.

“Gospodarski dio programa HDZ-a upućuje na to da će gotovo sigurno doći do eksplozije državne potrošnje, samo dva bulleta se bave smanjenjem porezne presije. To je djelomično smanjenje poreza na dohodak i smanjenje poreza na dobit za male poduzetnike uz mogućnost plaćanja PDV-a po naplati. To su dobre i korektne mjere. Međutim, tu onda dolazi cijeli niz mjera koji ne može trpiti daljnje porezno rasterećenje”, rekao je Grubišić.

Objasnio je o kojim se mjerama radi. “To je dizanje minimalne plaće koje je predviđeno, različite subvencije mladim osobama za samozapošljavanje umjesto da ih se porezno rastereti. Da bi vi nekome dali planiranih 130.000 kuna, nekome ih morate i uzeti. Dizanje roditeljskih naknada na puni iznos plaće, udvostručenje dječjeg doplatka, dizanje mirovina za 10 posto, subvencije poljoprivredi i različitim sektorima u gospodarstvu. Sve to upućuje da bi vi to ispoštivali morate imati dodatne izvore financiranja, a dodatni izvori mogu doći jedino kroz porezne prihode”; objasnio je Grubišić.

Kazao je kako se zapravo ovime zaziva velika država. Ono što ja iščitavam, umjesto da se u većoj mjeri inicijativa prepusti privatnom sektoru i dalje se vrlo aktivno, čak proaktivnije nego do sada, zaziva tzv. velika država koja će skrbiti o svima, a nažalost zadnjih 30 dana godina nam je pokazalo da, po mom uvjerenju, velika prisutnost države je rezultirala niskim standardom u Hrvatskoj”, rekao je za RTL Grubišić.

Davor Huić, čelni čovjek udruge Lipa, nova je akvizicija koalicije stranaka Pametno i Fokus. Bit će nositelj njihove izborne liste u VI. izbornoj jedinici.

U ponedjeljak je predstavljena skraćena verzija HDZ-ovog izbornog programa pod nazivom ‘Sigurna Hrvatska’, u kojoj se navodi deset prioriteta za sljedeći mandat, a program je komentirao i Huić. “Sigurna Hrvatska” je skraćenica za “Hrvatska sigurno juri u propast” ako HDZ ostvari svoj predizborni program.

Doduše, za to je mala šansa, jer do sada nisu ostvarili niti jedan predizborni program, pa neće niti ovaj. Dakle, građani mogu mirno spavati. Ipak, ako b ipak kojim slučajem i ostvarili ovo čime se prijete, ne bu dobro.

Ovo što vidim je samo više države, više subvencija (više novaca za pajjtose), više državne intervencije, više raznoraznih potpora, viš javne potrošnje – dakle poreza. Ne znam samo otkuda im novac za platiti sve to. Dodaš i otkup Ine, to su desetine milijardi kuna. Ne vidim kako se ovo nešto sitno snizavanje poreza koje spominju uklapa u ovo masivno povećanje državne potrošnje. Nikako.

Vrh je ideja da država sama napravi booking agenciju. To je na razini neslavno propalog plana Narodnih novina da proizvode toaletni papir. Ekipa nesposobnjkovića koja je uvodila elektroničko glasovanje u Sabor – prilično trivijalan zadatak – punih 15 godina i uspjela tek iz trećeg pokušaja radila bi stranicu za booking. Bilo bi smiješno da nije tragično.

Dobro da ne planiraju napraviti tražilicu ili platformu za društvene mreže, kako bi konuirirali Gooogleu i Facebooku, sama najava bi uzdrmala američka tržišta dionica. Dakle program HDZ-a jednom rječju – više države, manje slobode!”

You may also like