Indeksi rastu zbog odluke ECB-a i rasta cijene nafte

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica snažno porasle, zahvaljujući oporavku cijena nafte i zaključku ulagača da su poruke Europske središnje banke (ECB) ipak pozitivne za tržišta.

Dow Jones ojačao je 218 bodova, ili 1,28 posto, na 17.213 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,64 posto, na 2.022 boda, a Nasdaq indeks 1,85 posto, na 4.748 bodova. S&P 500 indeks jučer je dosegnuo najvišu razinu u ovoj godini, a snažan rast cijena dionica ponajviše se zahvaljuje poticajnom paketu mjera koje je ECB objavila u četvrtak.

Premda je banka povećala program otkupa obveznica, smanjila ključne kamate, a kamate na depozite dodatno snizila u negativno područje, u četvrtak je ulagače uznemirila poruka predsjednika ECB-a Marija Draghija da je malo vjerojatno dodatno sniženje kamata, pa su tržišta na to negativno reagirala. Ipak, dan kasnije ulagači su zaključili da su mjere ECB-a agresivnije nego što se očekivalo i da banka i dalje ima prostora za poticanje gospodarstva, ako bude potrebno, nekonvencionalnim mjerama monetarne politike.

Zahvaljujući tome, u petak su cijene dionica i na europskim burzama i na Wall Streetu snažno porasle. “Čini mi se da je skok cijena, potaknut mjerama ECB-a, samo bio odgođen s četvrtka na petak. Ulagači su analizirali mjere ECB-a i zaključili da je to dobra vijest za tržišta, odbacivši prethodnu skeptičnost”, kaže Eric Kuby, direktor u tvrtki North Star Investment Management.

Poticajno je jučer na tržišta utjecao i oporavak cijena nafte, nakon što su dan prije pale više od 2 posto. Jučer je cijena barela na američkom tržištu porasla gotovo 2 posto, dok se na londonskom tržištu vratila iznad 40 dolara. To se zahvaljuje poruci Međunarodne agencije za energiju (IEA) da su cijene ′crnog zlata′ vjerojatno dosegnule dno jer se proizvodnja u SAD-u i drugim zemljama koje nisu u članstvu OPEC-a počinje smanjivati.

Uspon cijena nafte potaknuo je rast cijena dionica u energetskom sektoru, koji se jučer našao među najvećim dobitnicima. U cijelom proteklom tjednu Dow Jones porastao je 1,2 posto, dok je S&P 500 ojačao 1,1, a Nasdaq indeks 0,7 posto. To je već četvrti tjedan zaredom kako cijene dionica na Wall Streetu rastu, pa su nadoknadile veći dio gubitaka od početka godine, kada su tržišta bila pod snažnim pritiskom zbog pada cijena nafte i sirovina te strahovanja ulagača od posljedica usporavanja rasta kineskog gospodarstva.

Trenutačno je S&P 500 indeks na gubitku od početka godine još samo 1,1 posto. I na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,71 posto, na 6.139 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 3,51 posto, na 9.831 bod, a pariški CAC 3,27 posto, na 4.492 boda.

You may also like