Home Ekonomija Indeksi na najvišim razinama, energetski sektor poskočio više od 2 posto

Indeksi na najvišim razinama, energetski sektor poskočio više od 2 posto

by Agencije

Na Wall Streetu su u utorak S&P 500 i Dow Jones indeks dosegnuli najviše razine u povijesti jer se ulagači nadaju ubrzanju rasta američkog gospodarstva i boljim poslovnim rezultatima kompanija nego u prvom tromjesečju.

Dow Jones ojačao je 120 bodova ili 0,66 posto, na 18.347 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,70 posto, na 2.152 boda, a Nasdaq indeks 0,69 posto, na 5.022 boda.Rekordi S&P 500 i Dow Jones indeksa zahvaljuju se uvjerenju ulagača da se rast američkog gospodarstva ubrzava, nakon usporavanja u prvom tromjesečju, a da će to potvrditi i poslovni rezultati kompanija.

Doduše, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su i u drugom tromjesečju zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa pale, već četvrti kvartal zaredom. Međutim, očekuju pad zarada za 4,7 posto na godišnjoj razini, dok su u prethodnom tromjesečju zarade pale za 5 posto.

Sezona objava kvartalnih poslovnih izvješća američkih kompanija počela je u ponedjeljak izvješćem Alcoe. Prihodi i dobit najvećeg svjetskog proizvođača aluminija pali su u odnosu na isto lanjsko razdoblje, ali manje nego što su analitičari očekivali, pa je cijena dionice Alcoe skočila 5 posto. “Vjerujemo da su zarade kompanija i američki BDP u prvom tromjesečju dotaknuli dno. Ako se to doista pokaže tako, očekujem nastavak rasta cijena dionica do kraja godine”, kaže Paul Zemsky, direktor u fondu Voya Investment Management.

Najviše su jučer, 2,2 posto, porasle cijene dionica u energetskom sektoru, što se zahvaljuje skoku cijena nafte za gotovo 5 posto.

Pozitivno na tržišta utječe i uvjerenje ulagača da američka središnja banka Fed zbog poremećaja na tržištima nakon odluke Britanaca o napuštanju Europske unije neće u ovoj godini povećati kamatne stope, dok bi druge najveće središnje banke u svijetu – od kineske i japanske do britanske i europske – uskoro mogle dodatno olabaviti monetarnu politiku.

Zbog toga se, pak, prinosi na obveznice kreću na izuzetno niskim razinama, što ulagače usmjeruje u investicije s većim prinosima, kao što su dionice. I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,03 posto, na 6.680 bodova, no frankfurtski DAX ojačao je 1,33 posto, na 9.964 boda, a pariški CAC 1,57 posto, na 4.331 bod.

Related Posts