Indeksi blago pali pod pritiskom zdravstvenog sektora

Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 blago pali, nakon snažnog rasta dan prije, a pod najvećim je pritiskom bio zdravstveni sektor. Dow Jones oslabio je 0,07 posto, na 20.934 boda, a S&P 500 za 0,16 posto, na 2.381 bod. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,01 posto, na 5.900 bodova. Najviše su jučer pale, prosječno 0,9 posto, cijene dionica u zdravstvenom sektoru, koji je u ovoj godini jedan od najvećih dobitnika.

Taj se sektor našao pod pritiskom jer prijedlog proračuna predsjednika SAD-a Donalda Trumpa ukazuje na veće regulatorne troškove za taj sektor i smanjenje državnog financiranja medicinskih istraživanja. “U zdravstvenom je sektoru bilo uspona i padova jer je predsjednik prvo najavljivao ubrzanje procesa odobrenja lijekova, no sada predlaže smanjenje proračuna za medicinska istraživanja. Taj je sektor znatno porastao od početka godine, no sada je naletio na prepreku za usporavanje brzine”, kaže Brian Jacobsen, strateg u tvrtki Wells Fargo Funds Management.

S druge strane, jučer su porasle cijene dionica u financijskom sektoru, prosječno 0,3 posto, jer bi povećanje kamata Feda po drugi put u tri mjeseca trebalo pridonijeti većoj profitabilnosti banaka. Američka središnja banka povećala je u srijedu ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 0,75 do 1 posto, što se na tržištima i očekivalo, pa su cijene dionica toga dana znatno porasle.

Tim više što Fed nije nagovijestio ubrzanje tempa povećanja kamata, pa su procjene o povećanju cijene novca još u dva navrata do kraja ove godine ostale nepromijenjene. Premda povećanje kamata obično loše utječe na tržišta kapitala, sada to nije slučaj, kažu analitičari, jer se rast gospodarstva ubrzava i može podnijeti povećanje cijene novca.

Na europskim burzama su cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,64 posto, na 7.415 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,61 posto, na 12.083 boda, a pariški CAC 0,56 posto, na 5.013 bodova.

You may also like