Na Wall Streetu je u petak S&P 500 indeks potonuo više od 3 posto, što je njegov najveći dnevni pad u gotovo četiri godine, jer su strahovanja od posljedica slabljenja kineskog gospodarstva natjerala ulagače na povlačenje s tržišta.  Dow Jones skliznuo je 530 bodova, ili 3,12 posto, na 16.459 bodova, dok je S&P 500 potonuo 3,19 posto, na 1.970 bodova, a Nasdaq indeks 3,52 posto, na 4.706 bodova.

U svih 10 sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale, pri čemu ih je osam završilo u minusu u odnosu na početak godine, a najveći dnevni pad tog indeksa od rujna 2011. posljedica je novih naznaka usporavanja rasta kineskog gospodarstva.

PMI indeks proizvodne aktivnosti u Kini u kolovozu je pao s 47,8 na 47,1 bod, najnižu razinu u šest i pol godina zbog pada domaće potražnje i izvoza. To je već šesti mjesec zaredom kako se PMI indeks kreće ispod granice od 50 bodova, što ukazuje na slabljenje aktivnosti.

Unatoč nizu poticajnih mjera kineskih vlasti, idućih se mjeseci zbog slabosti inozemne potražnje može očekivati daljnji pad izvoza, glavnog pokretača drugog po veličini svjetskog gospodarstva. Nedavna neočekivana devalvacija kineskog juana i pad cijena dionica u Šangaju od polovice godine za više od 30 posto izazvali su strahovanja da bi problemi kineskog gospodarstva mogli izazvati usporavanje rasta cjelokupnog svjetskog gospodarstva, što bi, pak, izazvalo pad prihoda i zarada kompanija. “Ne nedostaje razloga za povlačenje s tržišta – od kretanja tečajeva valuta, do slabosti Kine i pada cijena sirovina. Ako ulagači žele smanjiti rizike, logično je i da smanjuju svoje pozicije u dionicama”, kaže Thomas Lee, pertner u tvrtki Fundstrat Global Advisors.

Usporavanje rasta kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, moglo bi dovesti do pada potražnje za njima, pa se cijene nafte i industrijskih kovina kreću na najnižim razinama u najmanje šest godina. Jučer je na američkom tržištu cijena ‘crnog zlata’ po prvi puta od svjetske financijske krize 2009., zaronila ispod razine od 40 dolara po barelu.

Loše na tržišta utječe i mogućnost povećanja ključnih kamata američke središnje banke do kraja godine. Doduše, splasnula su očekivanja da će Fed kamate povećati već u rujnu, no tržišta će vjerojatno uskoro izgubiti jednu polugu – rekordno nisku cijenu novca – koja ih je godinama podržavala.

Na povlačenje ulagača s tržišta ukazuje iznadprosječan obujam trgovanja treći dan zaredom. Na američkim su burzama vlasnika jučer zamijenile 10,3 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovom mjesecu iznosi 6,8 milijardi. Na strahovanja ulagača ukazuje, pak, snažan, 48-postotni rast VIX ‘indeksa straha’ Čikaške burze opcija, koji je jučer dosegnuo 28,4 boda, najvišu razinu od listopada prošle godine.

U cijelom ovom tjednu taj je indeks zabilježio najveći postotni skok u povijesti, što pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica. U cijelom proteklom tjednu S&P 500 i Dow Jones indeks potonuli su 5,8, a Nasdaq indeks 6,8 posto. To je njihov najveći tjedni pad od rujna 2011. godine. Pritom su Dow Jones i Nasdaq 100 skliznuli u područje korekcije, odnosno u minus veći od 10 posto u odnosu na njihovu prijašnju najvišu razinu. I na europskim su burzama cijene dionica jučer zabilježile najveći dnevni pad u gotovo četiri godine. FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica potonuo je 3,4 posto, na 1.427 bodova, najnižu razinu od siječnja. Pritom je londonski FTSE indeks skliznuo 2,83 posto, na 6.187 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,95 posto, na 10.124 boda, a pariški CAC 3,19 posto, na 4.630 bodova.

Related Posts