INA razmatra akviziciju u Crnoj Gori

Ina priprema akviziciju u Crnoj Gori, potvrdio je jučer predsjednik Uprave Ine Sandor Fasimon u intervjuu za Jutarnji list.
Kad govorimo o tržištu za naše rafinerije, treba razumjeti kako ono ovisi o zemljopisnoj udaljenosti. Dakle, što je vaš potrošač dalje, to vas više opterećuje trošak transporta i konkurentnost pada. Pritom je najbolje tržište vaša maloprodajna mreža. Mi imamo jaku mrežu u Hrvatskoj koju unapređujemo. U Bosni i Hercegovini se širimo, kao i u Crnoj Gori gdje upravo razmatramo jednu moguću akviziciju, rekao je Fasimon.

Prije dvije godine Ina je pregovarala o preuzimanju Vuk Petrol pumpi u Crnoj Gori no do dogovora nije došlo. INA Crna Gora prošle je godine izgradila dvije nove benzinske pumpe u Podgorici, a do kraja ove godine širom CG imat će desetak pumpi. Na crnogorskom tržištu trenutno ima skoro 100 benzinskih pumpi. Najviše ih ima Jugopetrol (35), slijedi Lukoil sa 11.

 Grčka kompanija Energean, koja je u martu prošle godine potpisala sa Vladom ugovor o koncesiji za proizvodnju i istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju za dva bloka u opštini Ulcinj, seizmička istraživanja morskog dna bi trebalo da počne tokom prva tri mjeseca naredne godine.

You may also like

0 comments