INA osigurala dovoljno goriva za vrijeme remonta

Poruka s konferencije

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, u srijedu je izjavio da je Ina za vrijeme obustave rada rafinerije u Rijeci osigurala dovoljno derivata te da energetski sustav funkcionira neometano.

“Ina je osigurala potrebne derivate, nabavljene su dostatne količine dizela i benzina i vidimo da cijeli energetski sustav neometano funkcionira. Očekujemo da rafinerija počne s radom kako je Ina to i najavljivala, kroz dva-tri mjeseca”, izjavio je Filipović na konferenciji Jutarnjeg lista “Energetika 2023. – sigurnost opskrbe i cijene energenata”.

“Važno je da sustav neometano funkcionira i da nema poremećaja na tržištu. Učinit ćemo sve da tako i ostane”, rekao je Filipović.

Upitan brine li ga navodna nova Inina metodologija vrednovanja rada riječke rafinerije prema kojoj je ona od dobitaša postala gubitaš, odgovorio je kako nije primijetio da je rafinerija prije privremenog zatvaranja bila gubitaš, već da je poslovala dobro zahvaljujući i visokim rafinerijskim maržama.

Što se tiče skorašnjeg početka zabrane uvoza dizela iz Rusije 5. veljače i utjecaja na tržište, odgovorio je da prošli i dio ovoga tjedna pokazuju da su cijene “krenule malo na gore”, ali da to nije “ništa što bi bilo eventualno zabrinjavajuće”.

U Rafineriji nafte Rijeka početkom studenoga prošle godine počeo je postupak planirane obustave rada procesnih postrojenja, koja bi trebala trajati do početka travnja ove godine. U tom vremenu radi se na izgradnji novih postrojenja, od kojih je najvažnije postrojenje za obradu teških ostataka, te na rekonstrukciji postojećih postrojenja.

Za ovu zimu planirani su radovi na rekonstrukciji dvije jedince, SRU – Jedinice za rekuperaciju sumpora i HCU – Hidrokrekinga, te njihovo spajanje s novim postrojenjem.

U nadogradnju Rafinerije nafte Rijeka Ina ulaže više od četiri milijarde kuna.

You may also like