INA-MOL odustali od arbitraže u sporu oko Energopetrola

Konzorcij INA-MOL odustao je od arbitraže u sporu s vladom Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) vezanom za preuzimanje vlasništva nad bosanskohercegovačkom naftnom tvrtkom “Energopetrol” vrijednom više od 30 milijuna eura i spreman je sklopiti izvansudsku nagodbu, objavio je u srijedu sarajevski “Dnevni avaz” pozivajući se na izvore iz entitetske vlade.

Suvad Osmanagić, savjetnik federalnog premijera i čelni čovjek radne skupine koja je u ime vlade FBiH pregovarala s INA-MOL-om izjavio je kako je dogovor o odustajanju od arbitraže i izvansudskoj nagodbi postignut prije desetak dana, a konačni sporazum o tome trebao bi biti poptisan u lipnju.

“Ovo je bilo veliko opterećenje za vladu no srećom sve se dobro završilo”, izjavio je Osmanagić.

Konzorcij INA-MOL kupio je većinski vlasnički udio u “Energopetrolu” od 67 posto od vlade Federacije BiH 2006. godine, a problem se pojavio kada su uslijedile tužbe zaposlenika te tvrtke zbog plaća i dopinosa koji im nisu isplaćeni u vrijeme kada je “Energopetrol” bio u državnom vlasništvu.

Ispostavilo se kako je riječ o tužbama “teškim” čak 64 milijuna konvertibilnih maraka (32,7 milijuna eura), što je iznos na koji u konzorciju INA-MOL nisu računali pri kupnji “Energopetrola”.

Ugovorom o privatizaciji “Energopetrola” bilo je izrijekom precizirano kako će vlada FBiH na sebe preuzeti izmirenje do tada nastalih dugovanja tvrtke, koja su procijenjena na iznos od 20 milijuna KM (oko 10 milijuna eura).

Zbog nastalog spora konzorcij INA-MOL je 2013. godine pokrenuo arbitražni postupak pred Međunarodnom trgovačkom komorom u Parizu uz zahtjev da ranija dugovanja zaposlenicima “Energopetrola” isplati vlada FBiH.

Osmanagić je kazao kako je dogovor o odustajanju od međunarodne arbitraže postignut nakon što su iz federalne vlade konzorciju dostavili dokumentaciju koja dokazuje da ne postoji osnov za isplatu tražene odštete.

“Sada čekamo da nam pismeno pošalju sve detalje u vezi s odustajanjem, a ponudili su nam izvansudsku nagodbu”, kazao je Osmanagić, no nije pojasnio na što se zapravo odnosi izvansudska nagodba i koji bi bio njezina sadržaj.