INA izgbila vlasništvo nad hotelom Belvedere

Visoki trgovački sud RH, početkom srpnja, potvrdio je prvostupanjsku presudu Trgovačkog suda u Zagrebu, kojom je odbijen tužbeni zahtjev tvrtke Cleostone LTD, odnosno Zvonka Stojevića, bivšeg dioničara društva Belvedere d.d., koji kontrolira tu panamsku off shore tvrtku prema INA-i i tvrtki Vila Larus.
Presuda je pravomoćna i na temelju nje iz zemljišnih bi se knjiga trebala izbrisati zabilježba spora, čime se otklanja posljednja prepreka novom vlasniku hotela, ruskom bogatašu Viktoru Vekselbergu, da nakon uloženih 12,2 milijuna eura u Dubrovniku izgradi najluksuzniji hotel u regiji.

Podsjetimo, Stojević je smatrao da je na dražbi 2014. godine hotel prodan nelegalno, no sud je utvrdio da je prodaja obavljena sasvim legalno u ovršnom postupku, u kojem tužitelj nije iskoristio svoja prava, već je prigovore uputio u parničnom postupku nakon prodaje. Nekim pravnicima čak je upitna osnova dopuštenja upisa zabilježbe spora od suda, s obzirom na to da tvrtka Cleostone nikada nije bila vlasnik nekretnine koja je predmetom spora, piše Jutarnji list.

Presuda je pravomoćna, a brisanje zabilježbe preduvjet je da projekt novog hotela Belvedere dobije status strateški važnog projekta, čime se ubrzava i pojednostavljuje procedura dobivanja potrebnih suglasnosti i dozvola – potvrdio je informaciju Davor Štern, Vekselbergov konzultant u Hrvatskoj, dodajući kako bi rušenje postojećeg hotela moglo početi već krajem jeseni, a otvaranje novog Belvederea uoči turističke sezone 2019. godine. Planirano je da novi Belvedere bude najluksuzniji hotel u regiji kao dio nekog od najrenomiranijih svjetskih hotelskih lanaca. – On će biti idealan i za održavanje svjetskih političkih skupova na vrhu, jer osim luksuza, njegova lokacija je idealna glede sigurnosnih razloga. Istovremeno, ta lokacija osigurava da se takvi skupovi odvijaju bez remećenja prometa u samom gradu – navodi Štern prednosti novog hotela.

You may also like