INA i PPD ipak ulaze u Petrokemiju

Kutina – Ina i Prvo plinarsko društvo (PPD) ipak se uključuju u spašavanje Petrokemije. Kako doznajemo, država se dogovorila s ta dva ulagača, a sve bi se trebalo realizirati do lipnja.

Predstojnik DUUDI-ja Mladen Pejnović, koji obavlja razgovore s potencijalnim ulagačima, ali i sindikatom kutinske kompanije koji je godinama pružao otpor ulagačima, ne želi ništa komentirati. Poručuje “neka se pusti ulagače da se dogovore”. Danas će se u Petrokemiji premijer Zoran Milanović sastati s predstavnicima Uprave i NO-a te obići pogone kompanije. Kako se Ina i PPD nisu uključili u trećem krugu dokapitalizacije, iako se to očekivalo, činilo se da je dogovor države s njima propao.

No, pregovori su nastavljeni, dogovoreno je da steknu većinski udjel u Petrokemiji, a ne manje od 50 posto, kakva je dosad bila namjera države pri traženju strateškog ulagača. Bez obzira na dogovor, ugovor bi se trebao realizirati tek u lipnju, jer Ina i PPD, kaže nam sugovornik, čekaju na pregled završnog računa Petrokemije za prošlu godinu, koji će sigurno iskazati gubitak, prema procjenama oko 400 milijuna kuna, što će se pokriti smanjenjem kapitala. Slijedi temeljita dubinska analiza.

Cijela procedura zato će zahtijevati održavanje najmanje dviju skupština. Ina i PPD su i najveći vjerovnici Petrokemije s potraživanjima od oko 300 milijuna kuna, pa bi i ih zamijenili udjelom u Petrokemiji. Spašavanjem Petrokemije, tvrde analitičari, spasilo bi se 0,9 posto BDP-a zemlje. O njezinu opstanku ovisi i opstanak niza tvrtki od HŽ Carga preko Luke Šibenik do Plinacra, ali i budućnost Kutine. Dio radnika već je morao otići iz Petrokemije, a država je lani u drugom krugu dokapitalizacije uložila u Petrokemiju oko 250 milijuna kuna, nakon što to nisu više htjeli učiniti mirovinski fondovi, koji su svoj kapital uložili u prvom krugu prije dvije godine.

Država ne bi dala novac, kaže naš sugovornik, da ne smatra kako je opstanak te tvrtke važan za ekonomiju te da ima perspektive nakon što podmiri obveze i dobije svježi kapital. Za takvo što joj treba ulagač čiji će dugoročni interes biti opstanak Petrokemije. Zbog dobave plina, čiji je Petrokemija veliki korisnik, Ini i PPD-u kao najvećim dobavljačima to je sigurno u interesu. Nedavno je dodatni udarac Petrokemiji, koja je u velikim dugovim, bio i aktiviranje jamstva od 12 mil. kn odbjeglom poduzetniku Božidaru Gorupu. Da nije nađen ulagač, Petrokemija bi morala u predstečajnu nagodbu ili u stečaj.

You may also like