INA dobila nagradu za najbolje izvješće o održivom razvoju

INA – Industrija nafte osvojila je Green Frog Award 2015. (GNF), nagradu za najbolje godišnje izvješće o održivom razvoju, koji je ove godine prvi put kod nas organizirao Deloitte Hrvatska. Društveno odgovorno ponašanje tvrtkama ne mora ujedno značiti i manji profit, štoviše profit i društveno dogovorno ponašanje mogu ići ruku pod ruku, istaknuto je na svečanosti dodjele nagrade, koju je u ime Ine preuzeo izvršni direktor PF Korporativnog centra Tvrtko Perković.

Koordinatorica projekta Ana Vučer istaknula je kako se Deloitte Hrvatska ove godine prvi put pridružio projektu Green Frog Award, koji je započeo 2001. na razini srednje Europe i u okviru kojeg Deloitte srednja Europa dijeli nagradu Green Frog za najbolje izvješće o održivom razvoju.  Radi se o priznanju za kvalitetu pisanja nefinancijskog dijela izvještaja tvrtke – o društveno odgovornom poslovanju, a što je u skladu s prošlogodišnjom direktivom Europske unije o iznošenju nefinancijskih i drugih informacija.

Naime, sukladno direktivama Europske unije, od 1. siječnja 2017. velike tvrtke koje su subjekti od javnog interesa i imaju više od 500 zaposlenih bit će obvezne u okviru izvješća o poslovodstvu objavljivati i nefinancijske izvještaje.  “Nagrada Green Frog tvrtkama predstavlja izvanrednu priliku da predstave svoju održivu praksu i načine osviještenog i aktivnog upravljanja gospodarskim, društvenim i okolišnim utjecajem. Osiguravanje održivog rasta dugo je sastavni dio poslovanja brojnih tvrtki u srednjoj Europi” kazala je Ana Vučer.

Viša menadžerica u Deloitteovom odjelu revizije Ivana Turjak Čebohin smatra da nefinancijsko izvještavanje uvelike može koristiti tvrtkama, počevši od učvršćivanja povjerenja investitora, boljeg razumijevanja poslovnih modela, strategije i rizika do otkrivanja novih poslovnih prilika.  “Green Frog nagradom odajemo priznanje tvrtkama koje su već započele s izvještavanjem o održivosti, ali i potičemo ostale da se priključe ovom trendu. Sudjelovanje u ovom natječaju bila je izvrsna prilika za tvrtke da se na vrijeme počnu pripremati za nove zakonske odredbe”, izjavila je Turjak Čebohin.  Za prvi Green Frog Award natjecalo se deset hrvatskih tvrtki, a najbolji je izvještaj odabrao neovisni žiri.

You may also like