Home Energetika INA će kupovati slovenski plin dobiven iz škriljaca

INA će kupovati slovenski plin dobiven iz škriljaca

by Agencije

Zemni plin iz dviju bušotina kod Lendave u sjeveroistočnoj Sloveniji kupovat će Ina te ga neočišćenog transportirati do svoje Centralne plinske stanice (CPS) u Molvama na daljnju obradu i čišćenje, sukladno ugovoru koju su potpisali Ina i mješovita britansko-slovenska tvrtka Geoenergo, koja ima koncesiju za bušenje i iskorištavanje plina na području tzv. Murske depresije.

Ugovor o prodaji prirodnog plina u neočišćenom stanju Ini i njegovu transportiranju plinovodom u Molve potpisan je u petak, objavio je u ponedjeljak Geoenergo. Predviđeno je da će svi potrebni radovi za početak proizvodnje na dvjema bušotinama Geoenerga biti završeni u roku od pet mjeseci, a pokusna proizvodnja započeti u prosincu ove godine, kada bi se ugovor i realizirao.

Plin iz bušotina Pg-10 i Pg-11A na polju mjestu Petišovci kod Lendave Geoenergo, prema ugovoru s Inom koji je sklopljen na godinu dana, mora dostaviti do granice plinovodima koji još očekuju potrebne certifikate i testiranje za početak rada.

Nakon toga Ina će transportirati do Molvi, kako bi prirodni plin bio očišćen od ugljičnog dioksida i pripremljen za komercijalnu upotrebu, pa bi prodaja Ininog “slovenskog” plina mogla početi u prvim mjesecima 2017.

Dva pokusna polja na kojima je pronađen plin Geoenergo i njegov strani partner Ascent Resources istraživali su nekoliko godina i utvrdili kako je riječ o komercijalno isplativim količinama, no projekt je naišao na protivljenje domaćih ekoloških udruga.

Budući da je nakon upravnog postupka Slovenija povukla već izdanu dozvolu Geoenergu i njegovu partneru iz Velike Britanije za gradnju vlastite postaje za čišćenje plina u blizini bušotina, oni su se odlučili za prodaju plina Ini kao alternativno rješenje, jer bez postrojenja za čišćenje ne mogu doprijeti do slovenske plinske mreže i potrošača.

Dejan Božič iz partnerske tvrtke Ascent Resources kazao je da su i dalje spremni financijski pratiti razvoj i proizvodnju na plinskim poljima u Murskoj depresiji, u što su do sada investirali 42 milijuna eura.

Po podacima slovenskog poslovnog lista Finance, Ascent Resources je prošlu godinu završio negativnim poslovnim rezultatom, ali mnogo očekuje upravo od ulaganja u plinski biznis.

Cijeli je projekt Geoenerga i Ascent Resourcesa prikočila odluka slovenskog upravnog suda, koji je početkom svibnja poništio ranije izdanu ekološku dozvolu za gradnju postaje za pročišćavanje plina te cijeli postupak vratio na odlučivanje državnom regulatoru, Agenciji za okoliš i prostor.

Iako razočarani takvim ishodom, u Geoenergu su uz potpis ugovora s Inom naveli da će se i dalje truditi da u redovnom postupku dobiju sve potrebne dozvole za nmovu napravu za čišćenje plina, čime bi do sada uložena sredstva u istraživanje plinskih polja u tom dijelu Slovenije dobila i puno tržišno opravdanje.

Za slovenske ekološke udruge i dio politike u investiciji obnove proizvodnje plina na području sjeveroistočne Slovenije, gdje se plin iskorištavao 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća, problematično je to što se u dobivanju zemnog plina sada koristi tehnologija “frackinga”, koja navodno ima negativne posljedice na okoliš i podzemne vode.

Investitori tvrde da su razočarani negativnim reakcijama na njihov projekt, koje se reflektiraju i u odluci upravnog suda da poništi dozvolu za čišćenje plina te da bi njihovo ulaganje u Sloveniju u pet godina stvorilo 20 milijuna eura dodane vrijednosti, a mnogo više ako bi se crpljenje plina, čije se rezerve procjenjuju na 25 godina, nesmetano nastavilo dok bude moguće.

Related Posts