Imenovan je rođak predsjednika arbitražnog suda

U ICJ je došao na mjesto Gilberta Guillauma, koji je predsjednik Arbitražnog suda za rješavanje granice između Hrvatske i Slovenije, a navodno je i njegov rođak Vlada Republike Slovenije jučer je izabrala novog suca za Arbitražni sud koji treba rješavati problematiku granice između Hrvatske i Slovenije.

Izabran je Ronny Abraham, Francuz, koji je trenutno predsjednik Međunarodnog suda pravde (ICJ) u Haagu, istog onog suda pred kojim je Hrvatska tražila da se rješava naš granični spor. Abraham je rođen u Aleksandriji, u Egiptu 1951. godine, diplomirao je u Parizu, obavljao je brojne ugledne sudačke dužnosti, a od 2005. godine je u ICJ-u kao stručnjak za javno međunarodno pravo. Dakle, sudac Abraham je sudjelovao i u donošenju presude u tužbi Hrvatske protiv Srbije zbog genocida kao i u srpskoj protutužbi. Osim toga, u ICJ je došao na mjesto Gilberta Guillauma, koji je predsjednik Arbitražnog suda za rješavanje granice između Hrvatske i Slovenije, a navodno je i njegov rođak, piše Jutarnji list.

Riječ je određenom iznenađenju iako su sugovornici Jutarnjeg lista – jedan dugogodišnji slovenski političar i bivši ministar u vladi Boruta Pahora te konzultant koji je jako dobro upućen u unutarnju slovensku politiku, a bio je i državni tajnik u istoj toj vladi – jučer, prije odluke slovenske vlade, isticali da se vrlo lako može očekivati da bi Slovenija posegnula za nekim jakim međunarodnim imenom kako bi Hrvatsku dovela u situaciju da bitno teže može nastaviti sa svojom odlukom da istupi iz arbitražnog postupka. Naime, snovalo se u Ljubljani, kako bi Hrvatska mogla odbiti nastavak procesa ako je slovenski arbitar ni manje ni više nego sudac ICJ-a. No, osim ovog, postoji još jedan dosta banalan razlog.

Naime, većina slovenskih međunarodnih pravnika je bilo na neki način vezana uz pripremu ili provedbu arbitražnog postupka te su ili odbili mogućnost da ih se na tu poziciju imenuje, poput bivšeg predsjednika Danila Türka ili Verice Trstenjak ili im njihova trenutna pozicija onemogućava da se prebace na tu dužnost, poput suca ustavnog suda Ernesta Petriča. Kod njega je pak postojao još jedan problem, naime on je bio izravno uključen u odluke kojima je prekinuta zatvorska kazna za Janeza Janšu, šefa vodeće opozicijske Slovenske demokratske stranke, pa je bilo teško za očekivati da bi ga sadašnja vlada imenovala (iako naši sugovornici tvrde kako je Petrič bio silno zainteresiran za taj položaj još i ranije).

Slovenija je dakle odigrala vrlo snažnu kartu i nastavila u svom smjeru – premijer Miro Cerar je izjavio kako je ovime Ljubljana ispunila sve svoje obveze prema Sudu te se nada da će se arbitražni postupak što prije nastaviti.

Dodao je također kako vjeruje da će Sud svoj posao nastaviti neovisno i nepristrano te donijeti konačnu odluku, zanemarujući činjenicu da je, koliko se iz audio snimke moglo zaključiti, kompromitiran cijeli proces pa sukladno tome i predsjednik suda Guillaume koji je davao izjave koje se ne mogu smatrati neovisnima.U kišnoj Ljubljani tako je jučer došlo do olakšanja, vlada je zadovoljna učinjenim, imenovan je novi arbitar, ali ni riječi i dalje o hrvatskim prigovorima ili pitanju kompromitiranja cijelog arbitražnog postupka. Čak je i slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec rekao kako ne kani dati ostavku, iako naši sugovornici kažu da je bio razmišljao da se prebaci na rezervnu poziciju, predsjednika parlamenta, odakle bi imao još više mogućnosti izravno utjecati na odluke vlade i premijera Mire Cerara.

Njega pak sve otvorenije napada Janša – i njegovi politički istomišljenici – koji cijelu ovu situaciju vidi kao priliku za novi politički uzlet: njegova je stranka u anketama izjednačena s premijerovom. Naši sugovornici pak smatraju da je veliki problem u tome što, kako je istaknuo Cerar, nije bilo komunikacije između službenog Zagreba i Ljubljane. Iako su oba premijera rekla kako ovaj slučaj ne bi trebao utjecati na odnose dviju država, naši sugovornici ističu kako je jasno da će biti političkih posljedica. Hrvatska je donijela jasnu odluku da istupa iz arbitraže i taj će postupak trajati i dovesti do vraćanja granične problematike u razdoblje sredine prošlog desetljeća. Bivši ministar pak napominje kako će sve vjerojatno biti mirno dok ne prođe turistička sezona, ali nakon toga će “politički skrajneži” s obje strane početi skupljati poene upravo na granici. A za to, istaknuo je, neće biti puno razumijevanja u Bruxellesu. Loše po obje strane, zaključio je.

You may also like