Home Hrvatska Ima li u Hrvatskoj sezone kiselih krastavaca?

Ima li u Hrvatskoj sezone kiselih krastavaca?

by admin

Nema sezone kiselih krastavaca. Ako ništa drugo, barem su mediji bez većih muka zadnjih dana nalazili vijesti o kojima bi izvještavali. Inače je ljeto vrijeme kada političari utihnu i dopuste uvijek genijalnim rezultatima u turizmu da rade dobar PR za njih, a na to sve nadovežu svoje godišnje odmore. U takvom okruženju naši, inače iznimno ispolitizirani, mediji jedva pronalaze priče.

Do sada je ljetom dominirao Andrej Plenković. Očito je u vakuumu dobrih priča, jedno dva tjedna, najzanimljivija tema bila unutarstranačka situacija u HDZ-u gdje je Andrej Plenković, kao jedini kandidat za predsjednika, imao primat u svim važnijim medijima. Čak i nakon što je izabran za predsjednika HDZ-a, nastavila se njegova dominacija u medijima, sada kao predsjednika stranke, a ponajviše zbog tada sve glasnijih navoda da će HDZ samostalno izaći na izbore. Na takve navode najburnije su reagirali iz HSP-a dr. Ante Starčević, koji je nešto više od 4 godine bio vjeran koalicijski partner HDZ-u. Toliko su bili vjerni HDZ-u da su ih iz ostalih devetsto devedeset i devet pravaških stranka nazivali “smokvinim listom HDZ-a”.

Njihovi dosadašnji postupci postaju još čudniji kada se sjetimo da je njihov pravi predsjednik ustvari Ivan Tepeš, a ne Pero Čorić koji se, usputno rečeno, jako dobro “zabavio” na Općem saboru HDZ-a kada je pričao o janjetini, luku i nožu za zubima. Teško mi je dokučiti stoji li stvarno cijeli HSP A.S. iza istupa Pere Čorića. Točnije rečeno, a na to me navodi nedavni izlazak nekoliko stotina članova zadarskog ogranka stranke, nemoguće je da iza njega stoji cjelokupno članstvo. Moglo bi se zaključiti da se HSP A.S. itekako raspao i da Pero Čorić predstavlja stavove jednog dijela članova stranke.

U svakom slučaju našim medijima ne nedostaje materijala za pisanje. Pogotovo ako svemu ovome još dodamo i redovita istraživanja političkog mijenja među biračima koja pokazuju da je u lipnju dominirao SDP sa skoro deset postotnih bodova ispred HDZ-a, dok je došlo do pada podrške SDP-u i naglog skoka podrške HDZ-u od skoro 7% zbog kojega je de facto izjednačen s SDP-om (toliki porast podrške stranka nije doživjela ni u mjesecu nakon izbora Kolinde Grabar Kitarović za predsjednicu).

Isto tako, znamenit je bio i prelazak HSS-a iz nekadašnje Domoljubne koalicije u tzv. Narodnu koaliciju, koja je zbog samog načina prelaska te stranke u koaliciju već sada dobila ružan nadimak Narodno ‘trgovačka’ koalicija. Uz to šefovima SDP-a nije bilo lako ovih dana, stranku, a ponajviše njihovog vođu Zorana Milanovića, potresaju afere koje su praktički izblijedile sintagmu o stranci koja visoko podiže letvicu. Ako je ikada itko stvarno vjerovao u takvu sintagmu, danas ima i više nego dovoljno razloga za preispitati svoje stajalište.

Ono što je sigurno je da će ova turistička sezona biti najbolja od osnutka države te prema nekim procjenama bolja i od slavne sezone 1989. kada je zabilježen najveći broj noćenja i prihoda u povijesti naših krajeva. Do daljnjeg očekujem eskalaciju političke retorike i s radikalne ljevice kao i s desnice, dok će se HDZ i SDP nadmetati oko birača svojih polova centra, kao i onih koji se identificiraju kao čisti centar. Što se kiselilo, kiselilo se. Mogla bi biti nova narodna nakon ovoga ljeta.

Autor je Pavao Škoko Gavranović, politički komentator našeg portala

Related Posts