Ima li još nafte u Sjevernom moru

Norveška naftna tvrtka Statoil pronašla je novo naftno polje na lokaciji Verbier u britanskim vodama u Sjevernom moru.
Prve procjene upućuju da se u ležištu nalazi 25 – 130 mil. bbl pridobive nafte

Nakon otprilike godinu dana istraživanja, Statoilu je to za sada još jedini uspjeh u tom području jer su rezultati bušenja na dvije susjedne lokacije za sada negativni, javlja novinska agencija UPI.

Danska energetska skupina DONG Energy, koja je nastala 2006. godine objedinjavanjem više tvrtki iz danskog naftnog, plinskog i elektroenergetskog gospodarstva, odlučila je promijeniti naziv. Razlog za promjenu je, kako se ističe, strateška tranzicija s ‘crne’ na ‘zelenu’ energetiku, ali i nedavno napuštanje proizvodnje nafte i plina.

U skladu s time, DONG Energy, pri čemu je DONG kratica za ‘dansku naftu i prirodni plin’, više ne odgovara nazivu tvrtke u novim okolnostima. Tako će novi naziv tvrtke, kako je nedavno izglasala skupština dioničara, biti Ørsted. Taj naziv potječe od danskog fizičara i kemičara Hansa Christiana Ørsteda koji je prvi otkrio da električna struja uzrokuje magnetsko polje, čime su prvi put povezani elektricitet i magnetizam i po kojem je bila nazvana jedinica za snagu magnetskog polja oersted (Oe) u nekadašnjem sustavu jedinica CGS.

You may also like

0 comments