Ima li bojazni za povećanje cijena goriva?

Analiza EnergyPressa
Cijene nafte u Aziji porasle su danas 19 posto zbog zabrinutosti za isporuku s Bliskog istoka. Stoga se postavlja pitanje što će biti s cijenom naftnih derivate u Europi.

Naime, od Zaljevskog rata nije bilo ovakvog događaja koji je imao direktan učinak na proizvodnju i prodaju nafte. Događaj neće imati samo trenutni, nego I dugoročni psihološki učinak, jer je pokazao koliko je industrija ranjiva, pogotovo na napade bespilotnim letjelicama, sve dostupnijima svakoj terorističkoj organizaciji.

Analitičari procjenjuju kako će do korekcije cijena doći tijekom mjesec dana. Kako razloga za paniku na tržištu naftnih derivate ipak nema pokazuju vijesti o aktivaciji strateških rezervi nafte iz SAD-a te Rusije, ali I objava zemalja OPEC-a kako postoji dovoljno globalnih zaliha koje će nadomjestiti pad u ponudi.

U najvećem gospodarstvu Europske unije još nije došlo do korekcije cijena naftnih derivate, no kako se cijene, kao I u Hrvatskoj mijenjaju sredinom tjedna, učinak tek treba vidjeti, pogotovo zato što se tek 1.1 posto njemačkog uvoza odnosi na Saudijsku Arabiju.

Međutim, ako se zalihe iz Rusije, Britanije ili Norveške preusmjere na nadomještanje saudijske ponude, do poremećaja bi ipak moglo doći.

No, klijenti Saudi Aramca danas su dobili obavijest kako se nastavio utovar naftnih tankera nakon poremećaja zbog napada na naftna postrojenja. Odjel za planiranje i planiranje opskrbe naftom (OSPAS) Saudi Aramca tako je danas normalizirao poslovanje.

Istovremeno je kompanija priopćila kako traži naftne derivate za brzu isporuku zbog čega će Saudijska Arabija, u sljedećim tjednima, postati značajniji kupac naftnih derivata. Naime, napad u subotu umanjio je rafinerijske kapacitete Aramca za milijuna barela na dan.

You may also like

0 comments