IIF: Ove godine bit će manje novca u gospodarstvima u nastajanju

Neto priljev kapitala u gospodarstva u nastajanju smanjit će se ove godine prvi puta od globalne krize u 2008., objavio je Institut za međunarodne financije (IIF), prognoziravši upola manju vrijednost inozemnih ulaganja u toj skupini zemalja.

“Procjenjuje se da će neto priljev inozemnog kapitala u 2015. dosegnuti samo 548 milijardi dolara, u odnosu na 1.074 milijarde dolara koliko je iznosio u prošloj godini. Time će potonuti ispod razina zabilježenih 2008/2009.” u 30 zemalja te skupine, pokazuje izvješće IIF-a, objavljeno u četvrtak. Neto odljev iznosit će 541 milijardu dolara, procjenjuju u institutu. “Za razliku od krize iz 2008. godine kapital se povlači s tržišta u nastajanju u prvom redu zbog internih faktora, odražavajući u osnovi kontinuirano usporavanje rasta gospodarstava u nastajanju. Dodatno taj trend pojačava sve izraženija neizvjesnost u pogledu kineskog gospodarstva i mjera”, ističu u IIF-u. “Za 2016. prognoziramo tek umjereni oporavak kapitalnih tokova u gospodarstvima u nastajanju s obzirom na strukturne faktore koji pritišću izglede za rast u toj skupini zemalja”, dodaju.

Ukazuju također na mogućnost nastavljenih snažnih oscilacija na tržištu u slučaju da američka središnja banka nastavi s podizanjem ključnih kamatnih stopa odnosno da kineska valuta dodatno oslabi. Zdravlje kineskog gospodarstva postalo je glavna preokupacija svjetskih tržišta. Tako su svjetska tržišta dionica u trećem tromjesečju zabilježila najgori rezultat od 2011., s izbrisanim tisućama milijardi dolara nakon što je Kina u kolovozu devalvirala valutu, potpirivši bojazni da će kineski problemi utjecati na gospodarstva širom svijeta.

U institutu napominju da previranja u skupini gospodarstava u nastajanju predstavljaju najveću opasnost za zemlje s velikim deficitom platne bilance, dvojbenim regulatornim okvirima, velikim dugovima kompanija u stranoj valuti i akutnom političkom neizvjesnošću. Kao zemlje u kojima je zastupljeno više tih faktora izdvojili su Brazil i Kinu. Dodatni će problem biti i očekivani pojačani odljev depozita građana iz gospodarstava u nastajanju u ovoj godini, koji bi prema prognozama IIF-a trebao dosegnuti rekordnih 1.089 milijardi dolara.

You may also like