Igor Sečin: Sankcije protiv ruskih tvrtki su nelegalne

Moskva, London — Prvi čovjek Rosnjefta i blizak saradnik Vladimira Putina Igor Sečin kaže kako su sankcije protiv ruskih tvrtki nelegalne i kako će naneti veliku štetu samoj EU.

“Cjelokupno će svjetsko gospodarstvo pretrpjeti žestoke posljedice. Primjena sankcija protiv naše kompanije nema nikakvog opravdanja. Mi nemamo veze sa političkim odlukama, tako da je širenje sankcija na korporativni nivo potpuno nelegalno i nelegitimno”, rekao je Sečin za The Independent. Poslovi čak 300.000 Nijemaca zovise o ruskom tržištu i potrebi za tehničkom opremom.  “Sankcije  imaju potpuno suprotan efekt. Nanose štetu dioničarima iz cijelog sveta, nanose štetu partnerima koji proizvode opremu, a nanose štetu i bankama i investicijskim fondovima, koji neće moći  investirati u industrijski razvoj  Rusije”, rekao je Sečin.

Državna kompanija Rosnjeft će se “do kraja boriti protiv sankcija, kako bi razvezala čvor” i naveo kako je londonski Visoki sud proslijedio žalbu protiv sankcija EU Europskom sudu pravde. Istakao je kako je odluka europskih vlasti da ne primaju pritužbe iz Rusije pokazatelj kako je ovdje demokracija ugrožena.  Prvi čovjek Rosnjefta kaže i kako tržište nafte nikada nije doživjelo pad kao 2014. godine, ali je rekao kako postoji šansa za oporavak ako stignu nove investicije u naftni sektor. Neophodne investicije će prema njegovom mišljenju što podići cijenu na 60-80 dolara za barel, a u protivnom će situacija biti loša.

Prokomentirao je i pomamu za naftom iz škriljaca i rast vrijednosti kompanija koje se bave njegovom eksploatacijom. “Europske su kompanije su zabilježile pad od 42 posto u prošloj godini, dok američke drže stupanj iz 2014. godine. Nije li u pitanju još jedan balon?”, upitao je te osudio protekcionizam SAD-a.

You may also like