IFO: Poslovno povjerenje u Njemačkoj na najnižoj razini

Poslovno povjerenje u Njemačkoj u siječnju je palo na najnižu razinu u gotovo godinu dana, a posebno snažno je pogoršano u sektoru proizvodnje, zbog straha da njemačko gospodarstvo neće zaobići negativne posljedice usporavanja rasta na tržištima u nastajanju, pokazalo je u ponedjeljak izvješće Ifo instituta.

Indeks poslovne klime, koji izrađuje njemački institut za ekonomska istraživanja Ifo temeljem ankete među 7.000 poslovnih čelnika, u siječnju je skliznuo je na 107,3 boda, s prosinačkih, naniže revidiranih 108,6 bodova. Siječanjski Ifo indeks lošiji je od predviđanja svih sudionika Reutersove ankete koji su u prosjeku očekivali neznatni pad, na 108,4 boda. “Njemačka su poduzeća uplašena na početku nove godine. Njemačku ne može u potpunosti zaobići silazna dinamika na tržištima u nastajanju”, kazao je ekonomist u Ifo-u Klaus Wohlrabe.

Raspoloženje se tako na početku nove godine spustilo na najnižu razinu od veljače 2015., što se vremenski poklopilo s nizom rizika u svijetu, uključujući kinesko gospodarsko usporavanje, priljev izbjeglica u Europu i bliskoistočne sukobe.

Podindeks koji mjeri klimu u tamošnjem sektoru proizvodnje – žili kucavici njemačkog izvozničkog sektora – pao je na najnižu razinu u 12 godina, pokazalo je izvješće. Ekonomist Dekabanka Andreas Scheuerle konstatira da jača bojazan da niske cijene nafte zrcale slabije stanje u globalnom gospodarstvu. “Dugo se činilo da su kompanije zaštićene od rastućih rizika. Sada u prvi plan izbijaju realnije ocjene”, dodao je.

Među rijetkim svijetlim točkama u redovnom mjesečnom istraživanju Ifo instituta segment je domaće potrošnje koji pokazuje određenu otpornost, iskazanu u poboljšanim očekivanjima u sektoru trgovine na malo.

You may also like

0 comments