IFO: Pogoršano poslovno povjerenje u Njemačkoj

Njemačko poslovno povjerenje ponovo je pogoršano u kolovozu, više nego što se očekivalo, kliznuvši na najnižu razinu od prosinca 2014. , priopćio je u četvrtak ekonomski institut Ifo.

Pozorno praćen Ifov indeks poslovnih očekivanja pao je u kolovozu na 106,2 boda, s 108,3 boda zabilježena u srpnju, iako su analitičari koje je anketirao Factset očekivali njegov blagi rast, na 108,5 bodova. “Njemačko gospodarstvo obuzela je ljetna ‘fjaka'”, konstatira u priopćenju predsjednik instituta Clemens Fuest, uz napomenu da je pad indeksa zabilježen u svim sektorima uz izuzetak onog građevinskog.

Oštar pad u kolovozu nadovezao se na blaže klizanje indeksa u srpnju, kada su njemačke kompanije iznenadile prognostičare, naizgled ignoriravši britansku referendumsku odluku o izlasku iz Europske unije.

Osnovna vrijednost indeksa temelji se na ocjeni kompanija o aktualnom poslovnom okruženju i na njihovim očekivanjima za idućih šest mjeseci. Podindeks koji iskazuje ocjenu trenutnog poslovnog okruženja pao je u kolovozu na 112,8 bodova, za dva boda u odnosu na srpanj. Očekivanja za idućih šest mjeseci također su pogoršana, iskazana u padu odgovarajućeg podindeksa za dva boda u odnosu na srpanj, na 100,1 bod.

Povjerenje je u kolovozu pogoršano kod proizvođača, trgovaca i veletrgovca. Jedina svijetla točka bio je građevinski sektor s optimističnijim pogledom na iduće mjesece. Njihova ocjena tekućeg poslovanja manje je blistava.

You may also like