Čelnici njemačkih kompanija zaključuju 2016. godinu uz naglašeno optimistična očekivanja, koja donekle prigušuje tek britanska odluka o izlasku iz Europske unije i pobjeda Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje instituta IFO.

Pozorno praćen Ifov indeks poslovnih očekivanja porastao je u prosincu na 111 bodova, što je za 0,6 boda više nego što je iznosio u studenom. Analitičari koje je anketirao Factset očekivali su da će porasti za 0,2 boda. “Njemačko gospodarstvo je u svečanom raspoloženju”, zaključio je predsjednik instituta Clemens Fuest, izražavajući zadovoljstvo “snažnim završetkom godine”.

Podindeks koji iskazuje ocjenu trenutnog poslovnog okruženja porastao je za cijeli bod, na 116,6 bodova, što je najviša razina od veljače 2012. godine. Tokom cijele godine Ifova su istraživanja ocrtavala optimizam njemačkih poslovnih čelnika, koji je najnižu točku zabilježio u veljači zbog straha od gospodarskog usporavanja u Kini, ključnoj zemlji za brojne njemačke izvoznike.

Nasuprot tome, britanska je referendumska odluka o izlasku iz EU tek blago pomutila raspoloženje njemačkih čelnika, unatoč očekivanjima da će nanijeti ozbiljan udarac gospodarstvu Velike Britanije ali i ostalih 27 zemalja EU.

Prosinačko pak istraživanje instituta Ifo pokazuje blago poboljšanje u odnosu na prethodni mjesec, i to unatoč izbornoj pobjedi Donalda Trumpa čija je protekcionistička retorika iz predizborne kampanje potpirila strah od nepovoljnog utjecaja na poslovanje izvoznika na američko tržište. “Njemačko gospodarstvo je nastavilo svoj oporavak prkoseći mnogim vanjskim rizicima i previranjima u 2016. godini”, konstatira ekonomist banke ING DIBa Carsten Brzeski.

Visoka razina zaposlenosti, povećanje plaća, niska inflacija i niske kamatne stope, kao i milijarde eura koje je vlada u Berlinu potrošila na skrb za izbjeglice u vrijeme krize pomogli su potaknuti domaću potrošnju, glavni oslonac najvećeg europskog gospodarstva u vrijeme slabe inozemne potražnje, napominje AFP.

Related Posts