IFO: Kineska ulaganja izazivaju nelagodu

Istraživanje
Izravna kineska ulaganja u Sjedinjene Države i Europu izazivaju nelagodu, u prvom redu zbog transfera tehnologije i straha od utjecaja Pekinga, pokazuju prvi rezultati istraživanja njemačkog instituta Ifo.

Anketa je provedena u sklopu Ifo-va istraživanja o stanju u svjetskom gospodarstvu u drugom ovogodišnjem tromjesečju a obuhvatila je 1.012 akademika, ekonomista i drugih stručnjaka iz 81 zemlje širom svijeta. Kompletno istraživanje bit će objavljeno sljedećih dana.

Rezultati ankete pokazali su da čak dvije trećine anketiranih analitičara u Europskoj uniji smatra kineska ulaganja blago do očigledno negativnima, izvijestio je institut sa sjedištem u Muenchenu. U SAD-u je takvo stajalište prema kineskim ulaganjima iskazalo čak 78 posto ispitanih. Negativno stajalište prevladava u tri četvrtine od ukupno 81 zemlje iz kojih dolaze anketirani, a kao razlog navode transfer tehnologije i strah od utjecaja kineske vlade.

Njemački proizvođač čipova Infineon objavio je u ponedjeljak da obustavlja isporuku čipova proizvedenih u SAD-u kineskom proizvođaču telekomunikacijske opreme Huaweiju, dodajući da taj potez obuhvaća tek manji dio isporuka kineskoj kompaniji.

Infineon se odlučio na taj potez nakon što je američki predsjednik Donald Trump objavio izvanredno stanje u telekomunikacijskom sektoru a Washington uvrstio Huawei i njegove podružnice na crnu listu, podvrgavajući ih strogoj kontroli, navodi dpa. Amerikanci sumnjiče Huawei da koristi poslovne aktivnosti za špijunažu u korist Kine, iako zasada nisu ponudili konkretne dokaze kojima bi potkrijepili takve tvrdnje.

Glasnogovornik njemačke kompanije ujedno je odlučno opovrgnuo izvješća prema kojima je u potpunosti obustavio isporuke čipova kineskoj kompaniji. Većina proizvoda koje Huawei nabavlja od Infineona ne podliježe američkim izvoznim propisima i te će se isporuke nastaviti, naglasio je.

You may also like

0 comments