IEA utvrdila zasićenost tržišta i povećanje proizvodnje u SAD-u, cijena barela pada

Cijene barela nafte spustile su se u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 57 dolara nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) utvrdila da se zasićenost tržišta i dalje povećava a proizvodnja u SAD-u još ne pokazuje naznake popuštanja.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 62 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 56,46 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 81 cent nižoj cijeni, od 46,24 dolara. Iako je proizvodnja u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) smanjena u veljači, globalna je ponuda povećana za 1,3 milijuna barela dnevno u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na ukupno 94 milijuna barela dnevno, predvođena povećanjem ponude iz zemalja izvan OPEC-a za 1,4 milijuna barela dnevno. “Zasada baš i nema naznaka slabljenja ponude iz SAD-a. Naprotiv – i dalje prkosi očekivanjima”, primjećuju u IEA-i, dodajući da bi SAD-u uskoro moglo ponestati prostora za skladištenje, što bi dodatno pritisnulo cijene nafte.

Taj će proces trajati minimalno do druge polovine godine kada bi se trebale pojaviti naznake usporavanja proizvodnje u SAD-u, napominju u IEA-i. To bi zajedno s povećanjem svjetske potražnje trebalo poduprijeti cijene i osigurati predah OPEC-u, drže u agenciji. U međuvremenu bi potražnju u SAD-u mogao poduprti završetak štrajka u američkim rafinerijama, koji bi trebao spustili zalihe sirove nafte s najviše razine u ovom dijelu godine u više od 80 godina.

Odvojeno je OPEC na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 53,16 dolara, što znači da je porasla 89 centi odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like