IEA smatra kako nafta neće skoro poskupljivati

Analiza

Tržište nafte doživjelo je veliku korekciju tek u četvrtak, kada su neke europske zemlje najavile nove mjere za suzbijanje koronavirusa (postoje i neki problemi s cjepivom), pa je cijena pala za više od šest posto.

Goldman Sachs i Morgan Stanley vjeruju da bi pad trebalo iskoristiti, jer će se potražnja oporaviti, a strana ponude obilježiti će Opecova restriktivna politika. JPMorgan vjeruje da će Brent-ova prosječna cijena biti iznad 70 dolara u posljednjem kvartalu ove godine, a Goldman Sachs predviđa da će Brent do ljeta biti iznad 80 dolara.

Brent je prije nekoliko dana bio iznad granice od 70 dolara, ali sada je pao na dobrih 63 dolara za bačvu od 159 litara. Tjedni gubitak od 7% najveći je od studenog.

Zbog izvanrednog porasta cijena nafte ove godine (više od 35 posto), sve su više prognoze da nadgledamo novi superciklus i da će i granica od 100 dolara pasti. Međunarodna agencija za energiju ne dijeli to mišljenje i naglašava da nafte ima previše, a ne premalo.

A danas su se cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad razine od 64 dolara, balansirajući između nade u oporavak potražnje i zabrinutosti zbog novih mjera suzbijanja pandemije u pojedinim europskim zemljama.

Trgovce je prošlog tjedna zabrinulo rasplamsavanje zaraze covidom 19 u Europi i nove mjere zatvaranja, ali i obustava cijepljenja AstraZenecinim cjepivom u pojedinim zemljama zbog izvješća o mogućim nuspojavama.

Gotovo trećina Francuza ušla je u subotu u jednomjesečnu blokadu, a Njemačka planira produljiti mjere zbog covida-19 na peti mjesec, prema prijedlogu vlade.

Iako je širi gospodarski oporavak i dalje nedostižan, izvršni direktor Saudi Aramca Amin Nasser i dalje optimistično procjenjuje izglede najvećeg svjetskog izvoznika nafte u drugoj polovini godine.

Globalna potražnja za naftom na putu je da dosegne 99 milijuna barela dnevno do kraja godine zahvaljujući ubrzanom procjepljivanju građana protiv koronavirusa, izjavio je Nasser u nedjelju.

Potporu cijenama pružaju ograničenja bez presedana koja su Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici uveli kako bi uravnotežili globalna nakon pada potražnje tijekom pandemije covida 19.

Američki su pak proizvođači odlučili iskoristiti rast cijena u posljednje vrijeme, aktiviravši u prošlom tjednu najviše bušotinskih postrojenja od siječnja, primjećuje Reuters.

Odvojeno je OPEC jutros na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 62,47 dolara, što je za 2,32 dolara manje u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments