Home Uncategorized Idući tjedna odluka o izuzeću Turudića

Idući tjedna odluka o izuzeću Turudića

by Agencije

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin trebao bi sljedećeg tjedna odlučiti o zahtjevu obrane bivšeg premijera Ive Sanadera koja je zatražila izuzeće predsjednika zagrebačkog Županijskog suda Ivana Turudića, doznaje se na Vrhovnom sudu.

Glasnogovornica Vrhovnog suda Sanja Katušić Jergović potvrdila je da je sud zaprimio prošlotjedni zahtjev Sanaderove obrane, dodajući da će odluka najvjerojatnije biti donesena početkom idućeg tjedna.

Sanaderovi odvjetnici do sada nisu otkirli zbog čega su zatražili Turudićevo izuzeće, navodeći tek da za to imaju “svoje razloge”. Odvjetnik Čedo Prodanović novinarima je prošlog tjedna izjavio da su Turudićevo izuzeće zatražili neovisno od preporuke Ustavnog suda koji je Sanaderu ukinuo pravomoćnu presudu zbog ratnog profiterstva u ‘slučaju Hypo’ te primanja mita od mađarskog MOL-a.

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić pojasnio je nakon zahtjeva za izuzećem da “obrana u svom prijedlogu ide i na izuzeće predsjednika suda i predsjednika sudskog vijeća, kao osobe koja ujedno obavlja funkciju predsjednika suda, a istovremeno predsjeda i sudskim vijećem koje odlučuje u konkretnom predmetu”. Prijedlog obrane, dodao je, obrazložen je na 11 strana, a među ostalim se poziva i na niz odluka Europskog suda za ljudska prava.

Također, obrana je zatražila i izuzeće ostalih sudaca zagrebačkog Županijskog suda no to, kako tvrde, ne znači da Sanaderu ne bi mogao suditi niti jedan zagrebački sudac, nego da nitko od njih ne bi smio odlučivati tek o Turudićevom izuzeću.

Sanaderova obrana još je nakon zakazivanja pripremnog ročišta krajem srpnja upozorila da je Ustavni sud u obrazloženju rušenja Sanaderove presude zbog ratnog profiterstva u ‘slučaju Hypo’ te primanja mita od mađarskog MOL-a, preporučio da bi se ponovljeni postupak trebao provesti pred novim sudskim vijećem. Unatoč takvom stavu sudac Turudić je odmah nakon odluke Ustavnog suda u medijima izjavio kako “nema razloga da ponovno ne sudi Sanaderu”.

Related Posts