Idući tjedan odluka BiH o mogućoj reviziji presude protiv Srbije

Odluka Bosne i Hercegovine o mogućem podnošenju zahtjeva za reviziju presude po tužbi protiv Srbije za agresiju i genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) znat će se idući tjedan i odrediti ulazi li BiH u novu političku krizu s potencijalno vrlo opasnim posljedicama, ocjenjuju u petak tamošnji mediji.

Rok za podnošenje zahtjeva za reviziju formalno istječe potkraj veljače, deset godina pošto je ICJ presudio da je u Srebrenici počinjen genocid nad Bošnjacima, ali da bivša SR Jugoslavija, a danas Srbija kao njezina sljednica za to nije izravno odgovorna.

Zahtjev za reviziju te presude, sukladno statutu ICJ-a, moguće je podnijeti pod uvjetom da je BiH došla u posjed neke ključne činjenice nepoznate u vrijeme izricanja presude.

Prije službenog otvaranja postupka revizije ICJ bi morao izrijekom ustanoviti postojanje takve činjenice pri čemu je bitno da zahtjev za reviziju bude upućen najkasnije šest mjeseci od otkrića takve činjenice.

Za sadaje nepoznato postoji li takva činjenica i kada je ona eventualno otkrivena.

Sakib Softić, zastupnik BiH pred ICJ-em tijekom postupka okončanog 2007., koji bi trebao voditi i eventualni žalbeni postupak o tome se nije očitovao nijednom rječju. Svu odgovornost za konačnu odluku Softić je prebacio na člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

“Dogovorili smo se da je odluka o pokretanju ili nepokretanju postupka revizije presude u nadležnosti Izetbegovića”, kazao je Softić nakon što se u četvratk u Sarajevu sastao s bošnjačkim članom državnog vrha i liderom Stranke demokratske akcije (SDA).

U izjavi koju je prenio “Dnevni avaz” Softić je rekao da će se Izetbegović kao izabrani predstavnik naroda prije donošenja konačne odluke konzultirati s većim brojem osoba. Potvrdio je ipak da već ima napisani tekst zahtjeva ICJ-u koji “treba još dotjerati”.

Sve bi, istaknuo je Softić, trebalo biti jasno do sredine idućeg tjedna.

Online magazin Žurnal objavio je da je u svibnju 2016. godine Izetbegovićev ured potpisao ugovor o djelu sa Softićem vrijedan 150 tisuća konvertibilnih maraka (76,7 tisuća eura) sa zadaćom analize presude ICJ-a iz 2007. i procjene opravdanosti zahtjeva za reviziju.

Nevladine udruge: revizija je nužna 

Neobično je to što bi troškove zapravo trebala snositi nevladina udruga “Pravda za BiH”. Predsjednica te udruge Fadila Memišević potvrdila je da je Softiću odmah isplaćen predujam od 30 tisuća KM no do sada nisu dobili nikakvu povratnu informaciju.

“Nas nitko nije obavijestio o novim dokazima”, kazala je Memišević.

Za sada samo neke od bošnjačkih nevladinih udruga odlučno zagovaraju podnošenje zahtjeva ICJ-u za reviziju presude. . Među njima je i udruga “Majke Srebrenice”, a njezina predsjednica Hatidža Mehmedović žestoko se obrušila na voditelja misije OESS-a u BiH Johnatana Moorea zbog njegove ocjene da bi takav korak bio suvišan u okolnostima u kojima nema novih jasnih dokaza niti izgleda da se doista pokrene postupak revizije.

“Jonathana Moorea treba biti sram. Neka se samo zapita kako bi se osjećao da su njegovi stradali u ratu. Odluka o pokretanju revizije nije ničija privatna odluka pa tako ni odluka naših političara. Preživjele žrtve genocida traže da se tužba obnovi”, kazala je Mehmedović.

Građanska aktivistica iz Srbije Sonja Biserko poznata kao odlučan borac protiv režima Slobodana Miloševića, dijeli stajalište da je revizija nužna jer je nedvojbena odgovornost Srbije za ratove na području bivše Jugoslavije iako nije i sudski potvrđena.

“Umiješanost Beograda nije sporna”, kazala je Biserko u intervjuu sarajevskom tjedniku “Dani”.

Potpuno je nepravedno to što je ICJ za genocid u Srebrenici označio odgovornim samo političko i vojno vodstvo bosanskih Srba, drži Biserko. Ona bošnjačkim političkim strukturama predbacuje jer nisu pokazali dovoljno odlučnosti da se ranije pozabave revizijom presudom i pribavljanjem dokaza.

Ključni problem je, drži Biserko, sporazum skopljen između bivše glavne haške tužiteljice Carle Del Ponte i vlasti u Beogradu o zabrani objavljivanja niza dokumenata koji mogu sadržavati činjenice važne za dokazivanje izravne umiješanosti SR Jugoslavije u rat u BiH.

Političke posljedica revizije

Sam Bakir Izetbegović ranije je ustvrdio da će se odluka o podnošenju zahtjeva za reviziju presude temeljiti na pravnim argumentima te na nju neće utjecati politika.

Protivnici moguće obnove postupka pred ICJ-em upozoravaju upravo na političke posljedice.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da zahtjev za reviziju ne može biti podnesen u ime BiH jer se tome protive i on i hrvatski član državnog vrha Dragan Čović.

“Svaka je revizija nov slučaj i za to je potrebno donijeti odluke ovlaštenih tijela”, kazao je Ivanić postavljajući javno pitanje do kada će se u BiH otvarati procesi koji vode novim svađama i stalno destabiliziraju unutarnje odnose u zemlji.

Čelnici svih političkih stranaka iz Republike Srpske koje sudjeluju u vlasti na razini BiH ocijenili su neprihvatljivom eventualnu reviziju presude, a predsjednik RS Milorad Dodik pozvao ih je da u znak prosvjeda odmah napuste državna tijela vlasti.

“Ukoliko Izetbegović ostane pri svom stavu i podrži reviziju postupka protiv Srbije, pozivam Srpsku demokratsku stranku (SDS), Partiju demokratskog progresa (PDP i Narodni demokratski pokret (NDP)  da trajno napuste zajednička tijela vlasti BiH što će učiniti i predstavnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD)”, izjavio je Dodik.

U SDS-u za sada nisu skloni takvim radikalnim postupcima. Predsjednik te stranke Vukota Govedarica izjavio je da Dodik ovime samo dolijeva ulje na vatru i upozorio da povlačenjem srpskih ministara vlast ne bi prestala funkcionirati jer bi njihove poslove preuzeli zamjenici Bošnjaci i Hrvati i u tom slučaju ne bi ostao nitko tko će braniti srpske interese na razini BiH.

(Agencije)

You may also like

0 comments