IDS i Tireli neće podržati vladu

Saborski IDS najavio je u petak da neće podržati Vladu “desnog centra” mandatara Tihomira Oreškovića zbog prevelikih ideoloških i svjetonazorskih razlika, manje određen u pogledu podrške bio je SDSS. Imamo veliki interes da Vlada uspije i želimo pomoći, no bez uključenosti, ozbiljnog poziva na suradnju to nije moguće, poručio je Milorad Pupovac (SDSS).

Smatra da treba stvoriti duh tolerancije u društvu, pa nije dobro da u programima ministarstava kulture i prosvjete nema ni riječi o kulturi tolerancije, stvaralaštvu, inventivnosti. Pupovac drži da Hravtska nema institucije “podešene da obave” poslove koje mandatar želi, tvrdi da su institucije u međusobnom sukobu, DORH sa policijom, policija sa pravosuđem, pravosuđe sa Vrhovnim sudom.

Upozorava da 30 posto građana živi ispod granice siromaštva, da preko 10 posto općina, dakle 40 i nešto, živi u potpunoj nerazvijenosti, a u 17 takvih žive pripadnici manjina.  Pupovac poručuje da ne bi bilo dobro da nova Vlada u programu nema ni pitanje povrata izbjeglica, ni obnove, ni manjinskih prava što je imala prethodna. Bilo bi nedopustivo da prihvatimo program Vlade, a da nemamo elemenata politike ljudskih, manjinskih prava, poručio je SDSS-ov zastupnik.

Na očuvanje dostignutih demokratskih standarda i tolerancije, apelira i Miletić koji primjećuje da se ne zna stav nove Vlade o decentralizaciji, o temeljnim ljudskim pravima i slobodama te građanskim vrijednostima. Dapače, informacije medija proteklih tjedna nisu ohrabrujuće, kaže. Gordan Jandroković (HDZ) žali što se dovodi u pitanje demokratičnost nove Vlade, temeljne vrijednosti hrvatske države, a za to proziva SDP-ova Nenada Stazića koji je, kaže, Vladu i jednog ministra optužio da je proustaška.

Učinio je to pozivajući se na nepostojeću web stranicu udruge Križni put Brune Esih, dakle u poznatom stilu, izmislivši tezu, optuživši, počinje graditi konstrukciju temeljem koje nekog optužuje da je ustaša, kaže Jandroković.

Miletić također naglašava da je administrativna, fiskalna i funkcionalna decentralizacija jedni održivi model demokratskog razvoja. Radimir Čačić (reformisti) kaže da je Hrvatska objektivno zemlja propuštenih šansi, da je prije 25 godina bila u vrhu tranzicijskih zemalja, danas je na dnu. Pred nama su šanse, mandatar je neovisan od politike, pitanje je samo hoće li to iskoristiti za promjene vidjet će se u šest mjeseci, kaže Čačić. I Miodrag Demo (stranka Milana Bandića) kaže da Hrvatska 25 godina trpi sustavno uništavanje, pa zato mandatarovom timu daje apsolutnu potporu da promijeni situaciju u državi.

Laburistica Nansi Tireli poručuje da su mandatarovoj prezentaciji nedostajala životna pitanja, da ni u jednom dijelu nisu spomenuti radnici ni njihova prava, zanima ju hoće li Vlada povećati minimalne plaće i porezne olakšice. Silvanu Hrelji (HSU) smeta što se malo govori o sindikatima, radnicima, umirovljenicima, Stipe Petrina tome dodaje i 380 tisuća blokiranih građana kao i građane koji su ovršeni. “Ne treba se baviti prošlošću i onim što je bilo prije 50-60 godina”, kaže Petrina koji novoj Vladi želi uspjeh.

U saborskim klupama danas nema tehničkog premijera Zorana Milanovića i njegovih ministara, iako su osvojili zastupnički mandat na izborima. Oni su, naime, formalno gledajući još uvijek ministri, a po Zakonu o izboru zastupnika u Hrvatski sabor zastupnik ne može istodobno obnašati zastupničku dužnost i biti premijer i ministar. Milanović i njegovi suradnici iz vlade koja je vodila Hrvatsku protekle četiri godine mogu u saborske klupe nakon što se izglasa povjerenje novoj Vladi.

You may also like

0 comments