ICC: Bivši kongoanski predsjednik dobio 18 godina zatvora

Međunarodni kazneni sud (ICC) osudio je u utorak bivšeg kongoanskog potpredsjednika Jean-Pierrea Bembu na 18 godina zatvora zbog ratnih zločina, te zločina protiv čovječnosti, čime je postao najviše pozicionirana osoba koju je taj sud ikad osudio.

“Sud osuđuje Jean-Pierrea Bembu Gomboa na kaznu od ukupno 18 godina zatvora”, izjavila je sutkinja Slyvia Steiner na javnoj raspravi. Bemba kao bivši vojni zapovjednik šef nije uspio kontrolirati svoju privatnu vojsku poslanu u Srednjoafričku Republiku u listopadu 2002., gdje su rušili, ubijali i pljačkali s “posebnom okrutnošću”.

Povijesna u više pogleda, riječ je o najvećoj kazni ikad presuđenoj od strane tog suda u Den Haagu, osnovanog 2002. za osudu najtežih zločina u svijetu. Tužitelj Fatou Bensouda tražio je “minimalno 25 godina”.

To je i prvi put da su pred tim sudom osuđena silovanja i seksualni zločini u svojstvu ratnih zločina, te je ovo prva kazna protiv nekog bivšeg potpredsjednika, kao i protiv nekog vojnog zapovjednika zbog “zapovjedne odgovornosti”.

U pet mjeseci između 2002. i 2003. godine oko 1500 vojnika Pokreta za oslobađanje Konga ubijali su,  pljačkali i silovali u Srednjoafričkoj Republici kamo su poslani kako bi podržali predsjednika Ange-Felixa Patassea kojem je prijetio pokušaj puča od strane generala Francoisa Bozizea.

You may also like